10 dingen die je NIET tegen een JONGE moeder moet zeggen!

22 mei, 2019

10 dingen die je NIET tegen een JONGE moeder moet zeggen!

22 mei, 2019

Hallo lieve mensen en welkom bij deze nieuwe blog! Vandaag even iets heel anders dan jullie gewend zijn, maar verschil moet er wezen! Sinds ik in verwachting ben, hoor ik regelmatig de meest bizarre opmerkingen en vragen. En waarom? Omdat ik ‘maar’ 21 ben. Ja hier beginnen we al *facepalm*. Vandaag deel ik de meest bekende, maar ook meest bizarre doch hilarische opmerkingen. Neem dit soort mensen met een korreltje zout en be like Kyra: Ik kon er naderhand wel om lachen! Jullie ook?


1.De vader is zeker uit beeld

Uh wat? Nee de vader is niet uit ‘beeld’, in tegenstelling tot zijn wij zelfs dolgelukkig. Daarbij zijn ook ‘volwassen’ stellen die een kind krijgen vaak zat labiel en liggen ze in een scheiding. Dus. Omdat wij jong zijn maakt dat het niet meteen een labiele relatie is. Denk dat veel stellen een voorbeeld aan ons kunnen nemen. Stop met je domme vragen Trudy. Oh shit, er komen er nog 9 aan…

2. Je zou eerst moeten reizen en de wereld ontdekken

Nou en misschien wil ik dat wel met mijn kind(eren) doen? Waarom zóu ik dat überhaupt moeten? Dat jij zo’n stereotype “let’s go on an adventure baby” Instagram model bent, dikke prima. Dat betekent niet dat elke jonge vrouw moet reizen. Dus steek je neus terug in je paspoort en vlieg op naar Bulgarije of zo.

3. Jeetje, geniet nog maar even van het uitslapen hoor

Dus een jonge moeder heeft verder geen leven of zo? Wij liggen standaard tot 13u in ons bed te meuren. Hebben totaal geen doelen en zo. Oh my God, wij moeten ook gewoon werken aka vroeg opstaan. Verplichtingen en zo. Adult life begint niet pas op je 30e. Zei ik net niet dat je moest opbokken naar Schiphol, pas maar op, zometeen mis je je vliegtuig nog.

4. Het was een ongelukje zeker?

Waarom gaat iedereen er meteen van uit dat een zwangerschap een ongelukje is, als de moeder jong is. Mensen moesten eens weten hoe hard ik heb moeten vechten voor die kleine. Néé het was geen ongelukje, en dat hoeft ook zeker niet zo bij iedereen te zijn. En zo wel, waarom gaat jou dat wat aan? Het heeft echt geen meerwaarde of zo.

5. Je verpest je hele jonge jaren ermee

Nou Trudy, super vervelend voor je dat jouw kinderen je leven verpest hebben en jij daardoor niet meer je wanderlust kan laten losgaan. Ik zie mijn kind als een geschenk, niet als een last. En verpest? Houd op, scheid uit. Mijn kind verrijkt mijn leven in élke opzichten. Mijn kind maakt mij moeder, en er is níks mooiers dan dat.

6. Je weet dat een kind duur is? Luiers en zo?

Nee joh, dat wist ik echt nog niet. Bedankt voor je nuttige informatie. Dit is echt wereld nieuws. Wil je ook sponsoren? Want ik had er écht nog niet bij stil gestaan dat een baby luiers en zo nodig heeft. Gezien jij elke maand met je reet in de businessclass van een KLM zit, kan je vast een voorraad luiers en billendoekjes kopen. Ik App je mijn adres wel even.

7. Je zou eerst moeten genieten met je man

Oh ja, nog zo’n goede tip. Want zodra wij een gezin hebben, valt er niet meer te genieten. Daar houdt het leven op. Dit soort opmerkingen schieten door mijn verkeerde keelgat, en ik vraag mij dan werkelijk af: bén je dom, of doe je alsof? Ik denk het eerste.

8. Je ouders betalen vast nog elke maand mee

Sorry, maar wat? Je trekt een conclusie uit wat? Lucht? Die zie je namelijk erg veel, vanuit je businessclass in die KLM hè. Stijgt het een beetje naar je hoofd? Ik heb al in geen jaren een rooie cent van mijn ouders gezien, en dat is prima. Wij hebben ons eigen leven en redden ons meer dan prima. Deze redenering slaat dus de plank volledig mis. I can’t handle stupid and judgemental people

9. Wow, nú al!?

Uh, jij was 40 bij je eerste. Dán pas??? Dat vragen mensen toch ook niet aan jou? De één van 21, is de ander niet. Woorden doen pijn, Trudy. Think before you speak

10. Je hebt zeker je school niet af?

Deze mensen. We leven in 2019, kom op hey. We weten allemaal dat zo’n papiertje echt niet alles is. Het maakt een hoop makkelijker, maar je bent écht niet kansloos zonder diploma. En ook dit zijn niemands zaken. Persoonlijk vind ik het veel belangrijker dat een moeder aanwezig is bij haar kind, dan dat ze met haar neus in de boeken zit. En moeders die er wél voor kiezen om met hun neus in de boeken te zitten: alleen maar respect voor! Ik doe het je niet na!

Zo, 10 achterlijke, bizarre, trieste en ietwat vervelende opmerkingen en vragen. Wij jonge moeders, horen ze bijna dagelijks. Op het internet, via vriendinnen, door familie of gewoon random op straat. Ik denk dat het nooit zal stoppen, maar ik hoop wel dat iemand dit nu leest en denkt: scheisse, ik zeg dat ook wel eens. Niet tof meid! Niet doen! Jonge moeders zijn ook moeders. Moeders die alles voor hun kroost over hebben, en tot aan het einde voor ze vechten. Maar wat ik vooral wil zeggen hiermee: Wat U niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet.

1 reactie

 • Jantine 4 juni, 2019 at 12:30

  Ik ga helemaal stuk hier! 😂😂 wat een aannames. Ja ik snap dat je daar niet op zit te wachten. Laat anderen maar lekker l*llen hoor. Iedereen heeft zijn eigen manier van leven enneeh gelukkig maar. Als iedereen hetzelfde doet, is het ook maar saai.
  Geniet van je zwangerschap! ❤️❤️

 • Laat een reactie achter

  Welkom op A Little Bit Pregnant©

  Welkom op A Little Bit Pregnant©

  Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Kyra, 21 jaar en woonachtig in Zwolle met mijn man en hondjes. A Little Bit Pregnant© staat in het teken van onvruchtbaarheid, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Je zult dus voornamelijk blogs lezen over infertiliteit, en alles wat daarbij komt kijken. In de hoop dat er wensmoeders zijn die er moed, kracht, herkenning en steun uit kunnen halen. Daarnaast bespreek ik taboes rondom het moederschap, en deel ik zoveel mogelijk over mijn zwangerschap. Heel veel leesplezier!

  Kyra Elgersma

  Instagram

  • 9 months preparing, to fall in love for a lifetime 💛

Dat die laatste weken écht het zwaarste wegen, hoor ik al jaren om mij heen. Dat ze daadwerkelijk loodzwaar zijn, ervaar ik nu zelf. Heftig, bijzonder en vermoeiend, om even de afgelopen maanden in drie woorden te omschrijven.

Op deze foto, hurkend voor het badje - waar ik naderhand spijt van had, toen ik niet meer omhoog kwam - met mijn favo badolie van @de_kleine_keuken (of eigenlijk badkamer), zó benieuwd naar hoe dat mensje er uit gaat zien. En echt, mijn geduld raakt op. Ik wil mijn baby zo graag badderen. En uren knuffelen, kussen en kroelen.

Mijn bekken zijn echt aan het einde van hun Latijn, en ik heb het gevoel alsof ik een paar stootkogels tegen mijn stuitje heb gehad. De nesteldrang is ernstig aanwezig, en laat mij nog net geen wc-pot schrobben met een tandenborstel. Geen goede combinatie kan ik je vertellen, met bekkeninstabiliteit.

Maar ondanks al die pijn en nachten zonder slaap. Ondanks al die angst, onzekerheden en ziekenhuisbezoekjes. Ondanks al die vreselijke bekkenfysio oefeningen, maanden lang maximaal beroerd zijn, flauwvallen tijdens een 25 graden koude douche. Ondanks alles, vind ik het bizar fijn dat mijn kind in mijn buik groeit en het goed heeft en doet.

Mijn eigen lijf? Die trekt het niet zo goed. Elk beetje voedingsstof verdwijnt linea-recta richting de placenta, de baby in. Dat is ook wel te zien aan de groei. Voor mij wat minder leuk, fijn en prettig. Maar mijn kind doet het goed. En dat is belangrijk.

Ik ga nu nog 8 weken aftellen, maximaal aftellen. Kerst is nog nooit zo mooi geweest. 💛 It’s my time to shine, letterlijk, want I’m sweating to death. Iets met #pregnancyglow

Hoe lang liet jouw frummel op zich wachten?
  • HAPPY 💛 Want het leven is te mooi om niet te lachen

Vandaag heb ik mijn prachtige, bolle buik weer vast laten leggen bij @gravida.nl, de resultaten volgen uiteraard héél snel. Moet zeggen dat ik nu ook erg nieuwsgierig ben naar het eindresultaat.

En weet je wat zo mooi was vandaag? De kleine ligt dus in voetstuit, de meeste weten dit al, en het hoofdje was heel duidelijk te zien op de scan. Veel van jullie was het al opgevallen aan de beelden van vanmiddag!

Ik ben blij, dat het gelukt is om mijn lichaam weer vast te leggen. Zonder duizelig en onwel te worden. Blij, dat ons kindje gezond is en het goed heeft in mijn buik. Blij, dat mijn lichaam dit gewoon even flikt. Blij, dat ik dit kan delen met mijn dierbare om mij heen. Ik ben blij, maar bovenal gelukkig 💛

Hoe was jullie weekend? En waar werd jij intens gelukkig van?
  • JE BENT GENOEG!

Aan de hand van mijn post van gisteren, én het artikel die ik zojuist op @mamaplaats heb gegooid, wilde ik nog even een Instagram post maken. Omdat niet iedereen mijn blogs leest, en ik wel wil dat jullie dit lezen.

Want lieve, lieve mama die dit leest: jij bent méér dan genoeg!
Voor je frummel ben je meer dan genoeg. En weet je? Het enige wat zij willen, ben jij!

Je frummel wilt niet die fitmom, die Pinterest mom, of die influencer mom. Ze willen geen enkele andere moeder, die jij denkt dat je zou moeten zijn. Ze willen JOU!

Dus lieve mama, wees jezelf. Wees de allerbeste versie van jou. Imperfect en onvolmaakt, met ongewassen haren en een tiet hangend uit je slobber shirt. Tijgerstrepen over je puddingbuik, met een verlaten zwangerschapsstreep en een navel die nog niet terug geplopt is. Het is oké. Want je bent genoeg!

Social media kan je al snel onzeker maken. Foto’s zijn perfect, en het lijkt bij elke andere moeder wel vlekkeloos te gaan. Maar weet je? Het gras is groener, daar waar jíj het water geeft. 💛 OMARM JEZELF 💛
  • “Je bent niet ziek” || Wanneer een zwangerschap je wél ziek maakt

Een tijd geleden heb ik er al eens een artikel over geschreven. Zal de link even in mijn bio plaatsen, voor de geïnteresseerde. In het artikel beschreef ik goudeerlijk dat ik zwanger zijn oprecht verschrikkelijk vind. Helaas werd de blog maar voor de helft gelezen, kreeg ik een shitzooi aan haat over mij heen en heb ik het maar gelaten voor wat het is.

Nu ik er een paar honderd nieuwe volgers en lezers bij heb, en gister op de Spoed Eisende Hulp lag, dacht ik: het is tijd om dit onderwerp weer ter sprake te brengen. EEN ZWANGERSCHAP KAN JE ZIEK MAKEN, punt!

Met enige regelmaat zucht ik dat ik er zo klaar mee ben, de reacties vliegen me al om de oren. “Jij wilde zwanger worden,” of de welbekende “Ach jeetje, stel je eens niet zo aan. Je bent niet ziek”

Don’t get me wrong, ik ben smoorverliefd op onze drukke, bolle baby. Dat ik zwanger ben, ons kindje mag dragen én dat ons kindje groeit en gezond is, is dus zeker iets waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Absoluut. Maar mijn lichaam kan het niet aan, en dat wordt ons met de week duidelijker gemaakt.

Dus ja, ik klaag hier en daar. Ja, ik huil soms omdat mijn lichaam faalt, omdat ik al 7 maanden beroerd ben en pijn heb, omdat ik er klaar mee ben. Ik ben op, ik kan niet meer. En ook dat hoort er soms bij, hoe ontzettend balen dat ook is.

Lieve zwangere, of mama’s die een helse zwangerschap hebben gehad, spreek! Praat! Deel je mening! Schreeuw het uit! Het mág, het kán, het is jouw goedrecht om je zo te voelen en het doet níks af aan de liefde voor je kindje(s)! Vertel eens eerlijk in de comments: hoe ervaar/ervoer jij je zwangerschap?
  • Daar sta ik dan, kwetsbaar en bloot, 7 hele maanden zwanger.

Striemen waar je U tegen zegt, een buik vol met uitslag - want medicijnen zijn verleden tijd - en een vage vet rol in mijn zij. De hangtieten van oma Bep, tepels formaatje spiegelei, een navel die op standje ik-lijk-meer-op-de-anus-van-een-kat staat en haren zo vet dat ik er patat in kan bakken.

Maar oh, wat kijk ik vol ongeloof in de spiegel, elke dag weer. Wat vind ik mijn lijf prachtig, en dat is niet wegens de hierboven genoemde kenmerken. Want waar jij nu naar kijkt, is mijn kind. Mijn baby.

Mijn lieve, kleine, spekbaby die hartstikke goed groeit. In mijn imperfecte lichaam. En dát, dat maakt het perfect. Dat maakt mij trots, en doet mij vol zelfvertrouwen naar mijn lijf kijken. Want daarin groeit een mensje, míjn mensje.

PS: Het enige dingetje wat ik verrekte irritant vind, is dat ik mijn doos niet meer kan zien doch scheren. En ik haat haren. Dus, irritant much #scheernooitopgevoel #spreekuitervaring #amateuristischeschaamlipcorrectieszijnnietfijn
  • Everything grows rounder and wider and I’m just sitting here, wondering who in the world this baby will turn out to be
  • I’m SO 🤬 READY to have this BABY || Klaag maar raak onder deze post

We zijn weer terug van de bekkenfysio, iets wat in het begin van de zwangerschap goed leek te helpen, heeft nu zijn tegendeel bewezen. Het wordt met de dag zwaarder, pijnlijker en vermoeiender.

En ja, op dit moment ben ik er even helemaal klaar mee.😩 Ik kàn niet meer. Hoeveel meer pijn ga ik nog krijgen? En hoeveel meer pijn kan ik nog aan?

Nachten zijn geen nachten meer, slapen is verleden tijd. Nesteldrang waar je U tegen zegt, maar toegeven zorgt voor spijt. Hey, dat rijmt🤭

We zijn de 6 maanden gepasseerd, nog 2,5 maand te gaan. 🥵 En zonder twijfel dat mij dat gaat lukken, maar nu, vandaag, zie ik het even niet meer. Vandaag ben ik eventjes, helemaal op. Moe. Kapot. Klaar. 😖Heel even maar.

Baby C, alsjeblieft, meld jezelf wanneer we de 37 weken aantikken. Je loopt al DRIE weken 😱 voor op groei, mama’s baarmoeder is hartstikke groot 😭 en ik draag een zwembad 🌊 aan water met me mee. 37 weken is goed. Dan kan ik beginnen met aftellen.

Wat hebben jullie te zeiken vandaag? Pleur maar lekker onder deze post. 🤬Wellicht maken we er een vaste zeikwijf-vrijdag van 🤓
  • W I N A C T I E T.W.V. €300 || 🤰🏼3D print van je zwangere buik

Ja lieve mama’s to be, jullie zien het goed! Ik mag een 3D scan en print NAAR KEUZE weggeven! 😍 Check alle mogelijkheden bij @gravida.nl

Via @gravida.nl heb ik een eerste scan laten maken, in het begin van mijn zwangerschap. Ik vind het zo’n bijzondere ervaring, dat ik volgende week weer mag.

Hoe bijzonder is het, om je zwangere lijf te vereeuwigen in een 3D geprint beeldje!? 🤰🏼 Zo kan je altijd even terug kijken naar wat voor’n geweldige prestatie je hebt geleverd.

WAT MOET JE DOEN OM TE WINNEN?
1️⃣. VOLG @gravida.nl EN @kyraelgersma
2️⃣. TAG je zwangere vriendinnen, (schoon)zus, tante, nicht etc
3️⃣. DEEL deze post op je TIJDLIJN of in je STORY en TAG ONS! 🥳

HEEL VEEL SUCCES
De winactie sluit op 31 oktober 2019

Je kan ook als niet-zwangere meedoen voor een zwangere vriendin/kennis/familielid

Deze winactie is op geen enkele manier gesponsord door Instagram
  • Een stille wens,
werd een verlangen
naar jou, lief klein mens
Jij hebt hoop
door geluk vervangen

  Volg mij ook op Instagram

  Recent

  ×