BLOG #12 | De taboes rondom het moederschap

8 juni, 2019

BLOG #12 | De taboes rondom het moederschap

8 juni, 2019

Hallo lieve lezers, en welkom bij een nieuwe blog! Het heeft weer eventjes geduurd alvorens ik een nieuw artikel had, de afgelopen weken zijn enorm hectisch geweest. Natuurlijk hoort dit er allemaal bij, toch merk ik dat er soms echt een taboe op ligt. De zwangerschap, de kwaaltjes die erbij komen kijken, de manier waarop jij als zwangere wilt bevallen en opvoeden, borst- en kunstvoeding. Er zijn talloze onderwerpen waar ontzettend veel discussies over rond gaan, en deze zijn niet altijd even leuk. En er zijn altijd mensen in je omgeving die het beter denken te weten.

Ziek

Zo mag je schijnbaar tijdens je zwangerschap niet klagen over kwaaltjes, gezien je zwanger bent, en niet ziek. Deze opmerking heb ik nu vaker gehoord en vind dat toch echt best pijnlijk. Elke zwangerschap is anders, dus omdat de één zich hartstikke goed voelde neemt niet weg dat de ander zich hondsberoerd kan voelen. Zo heb ik mij in de eerste weken heel goed gevoeld, en begonnen de kwaaltjes wat later. En ja, ik vind het zwaar! Het hele zwanger zijn vind ik loodzwaar, en daar is niks ergs aan. Dat maakt niet dat ik minder van mijn kind houd of zo. Ja, klopt, ik wilde heel graag moeder worden. En ja, ik ben blij en dankbaar dat dat gelukt is. Maar tot nu toe vind ik het zwanger zijn gewoon pittig, en daar kan niemand over oordelen.

Waar ik voornamelijk tegen aan hik is de duizeligheid, waar ik dan weer misselijk van word. Douchen is echt een hele opgave geworden, staat op 25 graden en nog moet ik er met vijf minuten uit. Die duizeligheid is vrij normaal, en trekt later wel weer weg. Maar dat betekent wel dat ik nu rustig aan doe en het huishouden soms even laat liggen.

Loodzwaar

Sommige mensen vinden een zwangerschap niks voorstellen, en dat is ook helemaal prima. Iedereen heeft zijn eigen mening en ik ben blij voor de vrouwen die zich de hele zwangerschap goed voelen! Voor mij is een zwangerschap een zware impact op je lichaam. De hormonen gieren door je lijf, alles doet zeer en groeit en slapen? Houd op. Nachtmerries, zweten en continu plassen bedoel je, ik zie meer plafond dan het binnenste van mijn oogleden ’s nachts. Dan nog niet te beginnen over de sterke reuk, in het janken uitbarsten omdat de supermarkt je favoriete salsa dip niet meer heeft, de misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid maar toch slapeloosheid, de moodswings die wellicht een scheiding veroorzaken als je ze niet dimt. Jeetje, zwanger zijn vraagt héél veel van je lijf! Ondertussen groeit er een mens in je buik, die je hele baarmoeder uitrekt, 24/7 op je blaas springt alsof het een springkussen is en als klap op de vuurpijl je ribben beurs schopt. En ondanks dat die kleine druktemaker nog veilig in je buik zit, maak je je de hele dag door zorgen. Zorgen om wat er wel niet allemaal kan gebeuren in deze boze grote wereld. Dat wij zwangere er soms even helemaal doorheen zitten, vind ik niet gek!

Social media is een vervelend platform voor moeders, zeker als je zelf wat dingen deelt. Borstvoedende moeders die het zwaar vinden moeten niet klagen en maar kunstvoeding geven. Kunstvoedende moeders die het zwaar vinden moeten niet klagen en hadden maar borstvoeding moeten geven. Moeders die een geplande keizersnee hebben gehad mogen niet klagen want dan had je maar natuurlijk moeten bevallen. Moeders die thuis willen bevallen, waarbij dit fout afloopt en dat pijn doet mogen niet klagen want dan hadden ze maar voor het ziekenhuis moeten kiezen. Moeders die samen slapen zijn gestoord want zo wordt je kind een verwend nest maar moeders die hun baby op een eigen kamer leggen zijn ook gestoord want waarom zou je je baby alleen laten slapen? Moeders die nooit straf geven en hun peuter vervelend vinden moeten maar harder straffen en moeders die hard straffen en hun peuter vervelend vinden moeten maar eens wat liever zijn.

Moedermaffia

Kortom, het is nooit goed. Er is altijd wel iets waar men over wilt zeuren en ze vinden ook echt wel iets waar ze je mee kunnen kwetsen. Elke zwangerschap is anders, elk mens is anders en iedereen ervaart emoties en situaties op hun eigen manier. Hier is helemaal niks verkeerds aan. Natuurlijk mag je als moeder zijnde je ervaring delen, proberen om andere moeders te helpen of informeren over wat dan ook. Maar probeer dit dan op een subtiele manier te doen, zonder een ander met de vloer gelijk te maken. Fles of tiet? Wat maakt het uit, voeden met liefde, dát is belangrijk! Samen of apart slapen? Wat maakt het uit, naar bed brengen met een knuffel en kus, dát is belangrijk!

Het vervelende aan social media is dat je al snel dingen verkeerd interpreteerd, een ander hoeft het niet zo te bedoelen als hoe jij het leest. Als ik iets helemaal verkeerd opvat, dan vraag ik hier vaak ook even naar hoe ze het bedoelen. Je ziet elkaars gezicht niet op het moment van het schrijven van een reactie, en zo kan je een tekst al gauw opvatten op de manier waarop jij je op dat moment voelt. Mochten mensen opzettelijk negatief reageren op jouw berichten, dan raad ik aan om het vooral te negeren. Negatieve aandacht is ook aandacht, en vrouwen uit de moedermaffia zijn alleen maar uit op aandacht en lokken juist ruzie uit.

De mama die dit leest: je doet het fantastisch. Twijfel nooit aan je eigen moedergevoel. Jij weet als enige wat het beste is voor jouw kind. Laat anderen je niet vertellen wat je wel en niet zou moeten en laat absoluut niemand je naar beneden halen! Jullie zijn stuk voor stuk powervrouwen! Het moederschap is de zwaarste baan die er is.

Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Kyra, 21 jaar en woonachtig in Zwolle met mijn man en hondjes. A Little Bit Pregnant© staat in het teken van onvruchtbaarheid, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Je zult dus voornamelijk blogs lezen over infertiliteit, en alles wat daarbij komt kijken. In de hoop dat er wensmoeders zijn die er moed, kracht, herkenning en steun uit kunnen halen. Daarnaast bespreek ik taboes rondom het moederschap, en deel ik zoveel mogelijk over mijn zwangerschap. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Instagram

  • 9 months preparing, to fall in love for a lifetime 💛

Dat die laatste weken écht het zwaarste wegen, hoor ik al jaren om mij heen. Dat ze daadwerkelijk loodzwaar zijn, ervaar ik nu zelf. Heftig, bijzonder en vermoeiend, om even de afgelopen maanden in drie woorden te omschrijven.

Op deze foto, hurkend voor het badje - waar ik naderhand spijt van had, toen ik niet meer omhoog kwam - met mijn favo badolie van @de_kleine_keuken (of eigenlijk badkamer), zó benieuwd naar hoe dat mensje er uit gaat zien. En echt, mijn geduld raakt op. Ik wil mijn baby zo graag badderen. En uren knuffelen, kussen en kroelen.

Mijn bekken zijn echt aan het einde van hun Latijn, en ik heb het gevoel alsof ik een paar stootkogels tegen mijn stuitje heb gehad. De nesteldrang is ernstig aanwezig, en laat mij nog net geen wc-pot schrobben met een tandenborstel. Geen goede combinatie kan ik je vertellen, met bekkeninstabiliteit.

Maar ondanks al die pijn en nachten zonder slaap. Ondanks al die angst, onzekerheden en ziekenhuisbezoekjes. Ondanks al die vreselijke bekkenfysio oefeningen, maanden lang maximaal beroerd zijn, flauwvallen tijdens een 25 graden koude douche. Ondanks alles, vind ik het bizar fijn dat mijn kind in mijn buik groeit en het goed heeft en doet.

Mijn eigen lijf? Die trekt het niet zo goed. Elk beetje voedingsstof verdwijnt linea-recta richting de placenta, de baby in. Dat is ook wel te zien aan de groei. Voor mij wat minder leuk, fijn en prettig. Maar mijn kind doet het goed. En dat is belangrijk.

Ik ga nu nog 8 weken aftellen, maximaal aftellen. Kerst is nog nooit zo mooi geweest. 💛 It’s my time to shine, letterlijk, want I’m sweating to death. Iets met #pregnancyglow

Hoe lang liet jouw frummel op zich wachten?
  • HAPPY 💛 Want het leven is te mooi om niet te lachen

Vandaag heb ik mijn prachtige, bolle buik weer vast laten leggen bij @gravida.nl, de resultaten volgen uiteraard héél snel. Moet zeggen dat ik nu ook erg nieuwsgierig ben naar het eindresultaat.

En weet je wat zo mooi was vandaag? De kleine ligt dus in voetstuit, de meeste weten dit al, en het hoofdje was heel duidelijk te zien op de scan. Veel van jullie was het al opgevallen aan de beelden van vanmiddag!

Ik ben blij, dat het gelukt is om mijn lichaam weer vast te leggen. Zonder duizelig en onwel te worden. Blij, dat ons kindje gezond is en het goed heeft in mijn buik. Blij, dat mijn lichaam dit gewoon even flikt. Blij, dat ik dit kan delen met mijn dierbare om mij heen. Ik ben blij, maar bovenal gelukkig 💛

Hoe was jullie weekend? En waar werd jij intens gelukkig van?
  • JE BENT GENOEG!

Aan de hand van mijn post van gisteren, én het artikel die ik zojuist op @mamaplaats heb gegooid, wilde ik nog even een Instagram post maken. Omdat niet iedereen mijn blogs leest, en ik wel wil dat jullie dit lezen.

Want lieve, lieve mama die dit leest: jij bent méér dan genoeg!
Voor je frummel ben je meer dan genoeg. En weet je? Het enige wat zij willen, ben jij!

Je frummel wilt niet die fitmom, die Pinterest mom, of die influencer mom. Ze willen geen enkele andere moeder, die jij denkt dat je zou moeten zijn. Ze willen JOU!

Dus lieve mama, wees jezelf. Wees de allerbeste versie van jou. Imperfect en onvolmaakt, met ongewassen haren en een tiet hangend uit je slobber shirt. Tijgerstrepen over je puddingbuik, met een verlaten zwangerschapsstreep en een navel die nog niet terug geplopt is. Het is oké. Want je bent genoeg!

Social media kan je al snel onzeker maken. Foto’s zijn perfect, en het lijkt bij elke andere moeder wel vlekkeloos te gaan. Maar weet je? Het gras is groener, daar waar jíj het water geeft. 💛 OMARM JEZELF 💛
  • “Je bent niet ziek” || Wanneer een zwangerschap je wél ziek maakt

Een tijd geleden heb ik er al eens een artikel over geschreven. Zal de link even in mijn bio plaatsen, voor de geïnteresseerde. In het artikel beschreef ik goudeerlijk dat ik zwanger zijn oprecht verschrikkelijk vind. Helaas werd de blog maar voor de helft gelezen, kreeg ik een shitzooi aan haat over mij heen en heb ik het maar gelaten voor wat het is.

Nu ik er een paar honderd nieuwe volgers en lezers bij heb, en gister op de Spoed Eisende Hulp lag, dacht ik: het is tijd om dit onderwerp weer ter sprake te brengen. EEN ZWANGERSCHAP KAN JE ZIEK MAKEN, punt!

Met enige regelmaat zucht ik dat ik er zo klaar mee ben, de reacties vliegen me al om de oren. “Jij wilde zwanger worden,” of de welbekende “Ach jeetje, stel je eens niet zo aan. Je bent niet ziek”

Don’t get me wrong, ik ben smoorverliefd op onze drukke, bolle baby. Dat ik zwanger ben, ons kindje mag dragen én dat ons kindje groeit en gezond is, is dus zeker iets waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Absoluut. Maar mijn lichaam kan het niet aan, en dat wordt ons met de week duidelijker gemaakt.

Dus ja, ik klaag hier en daar. Ja, ik huil soms omdat mijn lichaam faalt, omdat ik al 7 maanden beroerd ben en pijn heb, omdat ik er klaar mee ben. Ik ben op, ik kan niet meer. En ook dat hoort er soms bij, hoe ontzettend balen dat ook is.

Lieve zwangere, of mama’s die een helse zwangerschap hebben gehad, spreek! Praat! Deel je mening! Schreeuw het uit! Het mág, het kán, het is jouw goedrecht om je zo te voelen en het doet níks af aan de liefde voor je kindje(s)! Vertel eens eerlijk in de comments: hoe ervaar/ervoer jij je zwangerschap?
  • Daar sta ik dan, kwetsbaar en bloot, 7 hele maanden zwanger.

Striemen waar je U tegen zegt, een buik vol met uitslag - want medicijnen zijn verleden tijd - en een vage vet rol in mijn zij. De hangtieten van oma Bep, tepels formaatje spiegelei, een navel die op standje ik-lijk-meer-op-de-anus-van-een-kat staat en haren zo vet dat ik er patat in kan bakken.

Maar oh, wat kijk ik vol ongeloof in de spiegel, elke dag weer. Wat vind ik mijn lijf prachtig, en dat is niet wegens de hierboven genoemde kenmerken. Want waar jij nu naar kijkt, is mijn kind. Mijn baby.

Mijn lieve, kleine, spekbaby die hartstikke goed groeit. In mijn imperfecte lichaam. En dát, dat maakt het perfect. Dat maakt mij trots, en doet mij vol zelfvertrouwen naar mijn lijf kijken. Want daarin groeit een mensje, míjn mensje.

PS: Het enige dingetje wat ik verrekte irritant vind, is dat ik mijn doos niet meer kan zien doch scheren. En ik haat haren. Dus, irritant much #scheernooitopgevoel #spreekuitervaring #amateuristischeschaamlipcorrectieszijnnietfijn
  • Everything grows rounder and wider and I’m just sitting here, wondering who in the world this baby will turn out to be
  • I’m SO 🤬 READY to have this BABY || Klaag maar raak onder deze post

We zijn weer terug van de bekkenfysio, iets wat in het begin van de zwangerschap goed leek te helpen, heeft nu zijn tegendeel bewezen. Het wordt met de dag zwaarder, pijnlijker en vermoeiender.

En ja, op dit moment ben ik er even helemaal klaar mee.😩 Ik kàn niet meer. Hoeveel meer pijn ga ik nog krijgen? En hoeveel meer pijn kan ik nog aan?

Nachten zijn geen nachten meer, slapen is verleden tijd. Nesteldrang waar je U tegen zegt, maar toegeven zorgt voor spijt. Hey, dat rijmt🤭

We zijn de 6 maanden gepasseerd, nog 2,5 maand te gaan. 🥵 En zonder twijfel dat mij dat gaat lukken, maar nu, vandaag, zie ik het even niet meer. Vandaag ben ik eventjes, helemaal op. Moe. Kapot. Klaar. 😖Heel even maar.

Baby C, alsjeblieft, meld jezelf wanneer we de 37 weken aantikken. Je loopt al DRIE weken 😱 voor op groei, mama’s baarmoeder is hartstikke groot 😭 en ik draag een zwembad 🌊 aan water met me mee. 37 weken is goed. Dan kan ik beginnen met aftellen.

Wat hebben jullie te zeiken vandaag? Pleur maar lekker onder deze post. 🤬Wellicht maken we er een vaste zeikwijf-vrijdag van 🤓
  • W I N A C T I E  T.W.V. €300 || 🤰🏼3D print van je zwangere buik

Ja lieve mama’s to be, jullie zien het goed! Ik mag een 3D scan en print NAAR KEUZE weggeven! 😍 Check alle mogelijkheden bij @gravida.nl

Via @gravida.nl heb ik een eerste scan laten maken, in het begin van mijn zwangerschap. Ik vind het zo’n bijzondere ervaring, dat ik volgende week weer mag.

Hoe bijzonder is het, om je zwangere lijf te vereeuwigen in een 3D geprint beeldje!? 🤰🏼 Zo kan je altijd even terug kijken naar wat voor’n geweldige prestatie je hebt geleverd.

WAT MOET JE DOEN OM TE WINNEN?
1️⃣. VOLG @gravida.nl EN @kyraelgersma
2️⃣. TAG je zwangere vriendinnen, (schoon)zus, tante, nicht etc
3️⃣. DEEL deze post op je TIJDLIJN of in je STORY en TAG ONS! 🥳

HEEL VEEL SUCCES
De winactie sluit op 31 oktober 2019

Je kan ook als niet-zwangere meedoen voor een zwangere vriendin/kennis/familielid

Deze winactie is op geen enkele manier gesponsord door Instagram
  • Een stille wens,
werd een verlangen
naar jou, lief klein mens
Jij hebt hoop
door geluk vervangen

Volg mij ook op Instagram

Recent

×