Laatste blogs

Subscribe & Follow

Categories

De taboes rondom het moederschap

8 juni, 2019

De taboes rondom het moederschap

8 juni, 2019

Hallo lieve lezers, en welkom bij een nieuwe blog! Het heeft weer eventjes geduurd alvorens ik een nieuw artikel had, de afgelopen weken zijn enorm hectisch geweest. Natuurlijk hoort dit er allemaal bij, toch merk ik dat er soms echt een taboe op ligt. De zwangerschap, de kwaaltjes die erbij komen kijken, de manier waarop jij als zwangere wilt bevallen en opvoeden, borst- en kunstvoeding. Er zijn talloze onderwerpen waar ontzettend veel discussies over rond gaan, en deze zijn niet altijd even leuk. En er zijn altijd mensen in je omgeving die het beter denken te weten.

Ziek

Zo mag je schijnbaar tijdens je zwangerschap niet klagen over kwaaltjes, gezien je zwanger bent, en niet ziek. Deze opmerking heb ik nu vaker gehoord en vind dat toch echt best pijnlijk. Elke zwangerschap is anders, dus omdat de één zich hartstikke goed voelde neemt niet weg dat de ander zich hondsberoerd kan voelen. Zo heb ik mij in de eerste weken heel goed gevoeld, en begonnen de kwaaltjes wat later. En ja, ik vind het zwaar! Het hele zwanger zijn vind ik loodzwaar, en daar is niks ergs aan. Dat maakt niet dat ik minder van mijn kind houd of zo. Ja, klopt, ik wilde heel graag moeder worden. En ja, ik ben blij en dankbaar dat dat gelukt is. Maar tot nu toe vind ik het zwanger zijn gewoon pittig, en daar kan niemand over oordelen.

Waar ik voornamelijk tegen aan hik is de duizeligheid, waar ik dan weer misselijk van word. Douchen is echt een hele opgave geworden, staat op 25 graden en nog moet ik er met vijf minuten uit. Die duizeligheid is vrij normaal, en trekt later wel weer weg. Maar dat betekent wel dat ik nu rustig aan doe en het huishouden soms even laat liggen.

Loodzwaar

Sommige mensen vinden een zwangerschap niks voorstellen, en dat is ook helemaal prima. Iedereen heeft zijn eigen mening en ik ben blij voor de vrouwen die zich de hele zwangerschap goed voelen! Voor mij is een zwangerschap een zware impact op je lichaam. De hormonen gieren door je lijf, alles doet zeer en groeit en slapen? Houd op. Nachtmerries, zweten en continu plassen bedoel je, ik zie meer plafond dan het binnenste van mijn oogleden ’s nachts. Dan nog niet te beginnen over de sterke reuk, in het janken uitbarsten omdat de supermarkt je favoriete salsa dip niet meer heeft, de misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid maar toch slapeloosheid, de moodswings die wellicht een scheiding veroorzaken als je ze niet dimt. Jeetje, zwanger zijn vraagt héél veel van je lijf! Ondertussen groeit er een mens in je buik, die je hele baarmoeder uitrekt, 24/7 op je blaas springt alsof het een springkussen is en als klap op de vuurpijl je ribben beurs schopt. En ondanks dat die kleine druktemaker nog veilig in je buik zit, maak je je de hele dag door zorgen. Zorgen om wat er wel niet allemaal kan gebeuren in deze boze grote wereld. Dat wij zwangere er soms even helemaal doorheen zitten, vind ik niet gek!

Social media is een vervelend platform voor moeders, zeker als je zelf wat dingen deelt. Borstvoedende moeders die het zwaar vinden moeten niet klagen en maar kunstvoeding geven. Kunstvoedende moeders die het zwaar vinden moeten niet klagen en hadden maar borstvoeding moeten geven. Moeders die een geplande keizersnee hebben gehad mogen niet klagen want dan had je maar natuurlijk moeten bevallen. Moeders die thuis willen bevallen, waarbij dit fout afloopt en dat pijn doet mogen niet klagen want dan hadden ze maar voor het ziekenhuis moeten kiezen. Moeders die samen slapen zijn gestoord want zo wordt je kind een verwend nest maar moeders die hun baby op een eigen kamer leggen zijn ook gestoord want waarom zou je je baby alleen laten slapen? Moeders die nooit straf geven en hun peuter vervelend vinden moeten maar harder straffen en moeders die hard straffen en hun peuter vervelend vinden moeten maar eens wat liever zijn.

Moedermaffia

Kortom, het is nooit goed. Er is altijd wel iets waar men over wilt zeuren en ze vinden ook echt wel iets waar ze je mee kunnen kwetsen. Elke zwangerschap is anders, elk mens is anders en iedereen ervaart emoties en situaties op hun eigen manier. Hier is helemaal niks verkeerds aan. Natuurlijk mag je als moeder zijnde je ervaring delen, proberen om andere moeders te helpen of informeren over wat dan ook. Maar probeer dit dan op een subtiele manier te doen, zonder een ander met de vloer gelijk te maken. Fles of tiet? Wat maakt het uit, voeden met liefde, dát is belangrijk! Samen of apart slapen? Wat maakt het uit, naar bed brengen met een knuffel en kus, dát is belangrijk!

Het vervelende aan social media is dat je al snel dingen verkeerd interpreteerd, een ander hoeft het niet zo te bedoelen als hoe jij het leest. Als ik iets helemaal verkeerd opvat, dan vraag ik hier vaak ook even naar hoe ze het bedoelen. Je ziet elkaars gezicht niet op het moment van het schrijven van een reactie, en zo kan je een tekst al gauw opvatten op de manier waarop jij je op dat moment voelt. Mochten mensen opzettelijk negatief reageren op jouw berichten, dan raad ik aan om het vooral te negeren. Negatieve aandacht is ook aandacht, en vrouwen uit de moedermaffia zijn alleen maar uit op aandacht en lokken juist ruzie uit.

De mama die dit leest: je doet het fantastisch. Twijfel nooit aan je eigen moedergevoel. Jij weet als enige wat het beste is voor jouw kind. Laat anderen je niet vertellen wat je wel en niet zou moeten en laat absoluut niemand je naar beneden halen! Jullie zijn stuk voor stuk powervrouwen! Het moederschap is de zwaarste baan die er is.

Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant

Welkom op A Little Bit Pregnant

Even voorstellen

Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. Mijn naam is Kyra, een jonge mama van twee wondertjes die wij mochten omarmen na een pittig fertiliteitstraject. Samen met mijn man en onze hond vormen wij een gezin van 5 in Zwolle. A Little Bit Pregnant© is begonnen in het teken van onvruchtbaarheid en fertiliteitsbehandelingen, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Daarnaast bespreek ik onder andere taboes rondom het ouderschap en deel ik zoveel mogelijk over mijn chaotische doch heerlijke leven als jonge moeder. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Socials

BabyBaby
×