BLOG #4 | Waarom wij pescotarisch eten, en ons kindje straks ook?

6 februari, 2019

BLOG #4 | Waarom wij pescotarisch eten, en ons kindje straks ook?

6 februari, 2019

Dag allemaal! Even een hele andere blog dan jullie gewend zijn, maar ik wilde dit graag even onder de aandacht brengen. Zoals velen van jullie misschien al wel weten, wij eten (al bijna een jaar) geen vlees, geen kip en geen varken meer. Deze keuzes hebben wij heel bewust gemaakt, lang over nagedacht én ons veel over geïnformeerd. In deze blog zal ik jullie uitleggen waarom, en hoe dat in zijn werk gaat.


Het eerste wat wij schrapten was varkensvlees, dit nog niet eens zo zeer om de redenen waarom wij geen vlees meer eten, maar meer omdat mijn man er duidelijk allergisch voor is. Dit uitte zich in onwijs veel onderhuidse pukkels, een opgezwollen en jeukende neus en buikklachten. Varkensvlees was nooit mijn favoriet, dus die keuze was eigenlijk vrij snel gemaakt.

Toen wij nog wel vlees aten, kozen wij altijd voor het biologische vlees. Biologisch vlees is aan de prijzige kant, dus we aten sindsdien ook al wel minder vlees. Het bespaart ons nu zeker 150 euro per maand. Zo ging ik steeds meer vleesgerechten vervangen met veel groente, en merkten wij eigenlijk weinig verschil. Die vegetarische gerechten bevielen ons wel, en in de loop van de tijd werd ook Jonatan zijn huid beter, mijn stoelgang verbeterde iets en ik voelde mij fitter. Toen ik door had, wat weinig tot geen vlees met je lichaam doet, ging ik mij er in verdiepen. En zo kwamen wij er achter, dat vlees eigenlijk helemaal niet zo gezond is, en was ook die keuze heel snel gemaakt!

“Eén vegetariër red al 727 dierenlevens en bespaart maar liefst 3.271.500.000 liter water!”

Zo kwam ik eerst artikelen en documentaires tegen over hoe vlees je gezondheid aantast, het verhoogt je bloeddruk, de kans op obesitas en je cholesterol wat zich uit in hart- en vaatziekten. Dan nog niet te beginnen over kanker, vleeseters hebben maar liefst 40% meer kans op kanker. Met veel kanker voorkomend in je familie, was dat voor mij een hele grote shock! Ook voeren ze het vee routinematig antibiotica en steroïden, om de kans op ziekte uitbraken te voorkomen. Niet heel gek, die dieren leven tussen hun eigen uitwerpselen. Dat betekend dus, elke keer dat jij een stukje vlees eet, je onwetende ook meteen al die medicamenten consumeert. Nah ah, dat prop ik niet in een puur baby lijfje.

Naast de paar redenen die ik net genoemd heb wat je gezondheid betreft, stuitte dit mij ook tegen de borst. Weten jullie, dat voor 1 kilo rundvlees (ja, echt waar, EEN KILO) maar liefst 15.000 liter water nodig is!? 15.000 liter, voor jouw lapje vlees. Per persoon gebruik je gemiddeld 4300 liter, per maand. Dat is dus bijna 4 maanden aan water, wat gebruikt wordt voor een stukje vlees! Wij willen daar niet aan meebetalen. 1 vegetariër, red al 727 dierenlevens! Eén koe levert ongeveer 300 kilo vlees op, dus dat is 300 x 15.000. Dan komen we uit op 4.500.000 liter water, per koe. Met 727 dieren die je per vegetariër red, bespaar je dus ook 3.271.500.000 liter water! Shocking, vind je niet?

Maar Kyr, pescotarisch? Ja, want wij eten wél vis. Niet vaak, maar we gaan zeker elke maand sushi eten. Soms is dat wat meer, ligt er maar net aan waar we zin in hebben. Dit omdat omega-3 super gezond is, net als zeewier. Thuis eten we dan geen vis, dus dat is echt alleen buiten de deur. Nu doen wij buitenshuis sowieso wat minder moeilijk, als wij ergens op bezoek zijn en ze schotelen vlees voor, gaan wij niet mekken dat wij dat niet willen eten. We, en vooral ik, probeer het zoveel mogelijk te mijden.

En om deze blog dan af te sluiten, wij hebben ook nooit zoetigheid, frisdrank of chips in huis. Als wij onszelf lekker willen verwennen, kopen we crackers en slaatjes of zure, groene appels. Gemberthee is ook een grote favoriet hier! De bedoeling is dan ook dat wij dit eetpatroon straks toepassen op ons frummeltje, suikers zo lang mogelijk uitstellen en veel kennis laten maken met verschillende soorten groente, fruit, vis en noten. Nu wil ik met deze blog absoluut geen druk op jullie leggen, of onze eetgewoontes op jullie aandringen. Lekker zelf weten wat je eet en waarom je dat wel/niet eet, maar ik hoop wel dat jullie je vanaf nu iets meer verdiepen in wat je in je mond stopt. Niet alles wat lekker is en verkocht wordt, is gezond. Keep that in mind!

1 reactie

 • Taco de Groot 3 juni, 2019 at 01:55

  Hoi Kyra, jou pech dat je vader kok is, kan rekenen en beredeneren.
  Op je keuze heb ik geen opmerkingen maar wel met je rekenvoorbeeld. Dat hinkt helaas aan alle kanten.
  Gaan we ervan uit dat je 70 jaar vlees kan eten. 727 koeien x 300 kg vlees op 70 jaar is meer dan 8.5kg vlees per dag. Dat zou zelfs voor de meest extreme vleeseter onmogelijk zijn. Maar als ik dus 727 koeien het leven redt, dan is het waterprobleem niet opgelost. Die koe blijft leven en zal nog steeds water gebruiken. Het meeste water drinkt ie trouwens niet maar is vooral voor wegspoelen van mest en schoonmaak rond om stal en slachthuis en water voor het laten groeien van voedsel.
  Die koe mag dus nooit hebben bestaan, maar daarmee heeft niemand een dierleven geredt. Misschien 727 kippen??
  De getallen zijn iewat scheef. Ik geef toe, het is absurd wat nodig is voor vleesproduktie. Alleen al de verhouding van 10kg voedsel voor de koe om 1kg vlees te produceren. Antibioticas worden voornaamlijkg gegeven dat de koe (of welk slachtdier) meer groeit. Meer vlees = meer winst.
  Ik hoop alleen niet dat nu iedere vleeseter op vis overstapt, want dan hebben we echt een probleem…

 • Laat een reactie achter

  Welkom op A Little Bit Pregnant©

  Welkom op A Little Bit Pregnant©

  Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Kyra, 21 jaar en woonachtig in Zwolle met mijn man en hondjes. A Little Bit Pregnant© staat in het teken van onvruchtbaarheid, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Je zult dus voornamelijk blogs lezen over infertiliteit, en alles wat daarbij komt kijken. In de hoop dat er wensmoeders zijn die er moed, kracht, herkenning en steun uit kunnen halen. Daarnaast bespreek ik taboes rondom het moederschap, en deel ik zoveel mogelijk over mijn zwangerschap. Heel veel leesplezier!

  Kyra Elgersma

  Instagram

  Instagram has returned invalid data.

  Volg mij ook op Instagram

  Recent

  ×