GASTBLOG | Alles wat je moet weten over BORSTVOEDING | Zoë

12 mei, 2019

GASTBLOG | Alles wat je moet weten over BORSTVOEDING | Zoë

12 mei, 2019

Lieve lezers, welkom bij deze heerlijke en educatieve blog, in samenwerking met Zoë. Ze verteld jullie alles over borstvoeding, met haar eigen ervaringen en tips om het jou makkelijker te maken. Zoë is tienermoeder van haar prachtige zoontje Daley, en laat met deze blog zien dat er absoluut geen doorsnee tienermoeder is! Willen jullie meer van Zoë lezen? You go girl! Lezen jullie mee? Pak er lekker een kopje thee bij, pen en papier om alle handige tips op te schrijven en een dosis aan motivatie! Heel veel leesplezier.


Informatie avond

Tijdens de zwangerschap wilde ik graag borstvoeding geven, maar wist ik niet hoe ik dat zou moeten doen in verband met dat ik nog op school zit en werk/stage heb. Zo heb ik toen besloten om een borstvoeding informatie avond te bezoeken en dat heeft me heel erg geholpen om mijn kennis te vergroten en een keuze te kunnen maken. Ik had van meerdere mensen gehoord dat het eerst even pijn zou doen, maar ik heb dat totaal niet zo ervaren. Ik vond het heel bijzonder dat door iets wat mijn lichaam aanmaakt, mijn kindje aankwam en groeide en dat vind ik nog steeds.

Pijnlijke tepels

In het begin heb ik wel even last gehad van stuwing en kloofjes, maar gelukkig geen borstontstekingen of dat soort narigheid. Ook heb ik nooit moeilijkheden gehad qua hoeveelheid melk want ik kolfde zo 4 a 5 flessen per dag zonder moeite en dat was heel fijn aangezien ik nog steeds naar school ga, werk en stage loop. Zo kreeg Daley toch mijn melk. De productie is vanaf het begin al goed geweest, de eerste dag kon ik met de hand al zo’n drinkbekertje vol krijgen. Dit deed ik zonder kolf en mijn kraamverzorgster was hier heel enthousiast over, omdat de melk al zo goed op gang was. Ik heb verder dus nooit moeilijkheden gehad met te weinig melk. Daley was ook echt een natuurtalent met aanleggen, dat ging vanaf het eerste moment perfect. Hij wist meteen hoe hij moest aanhappen en hij dronk goed. Ik heb het helemaal zelf gedaan samen met mijn zoontje. Hij wist precies wat hij moest doen dus we hebben geen lactatiedeskundige nodig gehad.

Gebroken nachten

Daley slaapt vanaf de geboorte bij mij in bed en nu nog steeds. De nachtvoedingen zijn heel relaxed want hij dronk en hij ging daarna meteen weer slapen. Nu krijgt hij alleen nachtvoedingen als hij het nodig heeft en erom vraagt, of als hij zich niet lekker voelt. Je hebt hele veilige slaaphoudingen voor borstvoedende mama’s, hier schrijft onder andere de La Leche League veel over. Zij hebben een hoop tips voor veilig samen slapen en laten illustraties zien in welke houdingen je het beste kan liggen. Mocht je graag met je kindje willen samen slapen, dan zou je op hun website of Facebook pagina even kunnen rondneuzen. Het is erg interessant allemaal, je leert er een hoop van en het is enigszins geruststellend!

Vast voedsel

De eerste zes maanden heb ik veel gekolfd. Vanaf na die leeftijd gaan ze steeds meer vast voedsel eten waardoor hij ook steeds minder gekolfde flessen kreeg. Toen hij een maand of 5 was ben ik begonnen met oefenhapjes, maar dit waren echt kleine lepeltjes om te proeven. Toen hij 6 maanden was ben ik echt begonnen met hapjes omdat vanaf die leeftijd hun darmen voldoende zijn uitgerijpt. Mocht je hier meer over willen weten raad ik je aan om op de website van WHO (World Health Organisation) te kijken, hier leggen ze feilloos uit waarom het beter is om pas rond de 6 maanden met vast voedsel te beginnen. Daley is nu 13 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding naast alle vaste voeding. Hij krijgt ’s ochtends een ochtendvoeding, vervolgens krijgt hij een broodje, in de middag eten we fruit en ’s avonds eten we warm.

Tips

Bij pijnlijke en/of kapotte tepels zweer ik bij purelan van Medela. Deze zalf heeft mij ontzettend goed geholpen bij het herstellen van tepelkloven. Als je een hoge productie hebt, kolf de melk en bewaar het in de koelkast of vriezer voor als je een keer weg bent. Je kan met de melk ook borstvoedingspannenkoeken maken, dit vind je kindje heerlijk! Als je moeite hebt met voeden in het openbaar, ik vind het ook lastig om op openbare plekken te voeden, dus deed ik altijd mijn jas eromheen zodat niemand het zou zien. Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje gewoon kan drinken, maar ik doe dit niet open en bloot. Je zou ook eventueel van die hele grote hydrofiele luiers kunnen kopen, zo krijgt je kindje wel gewoon verse lucht maar hoeft niemand je hele borst en tepel te zien.

Doelen

Mijn doel was eerst om een halfjaar borstvoeding te geven, maar ik geef nu 13 maandenborstvoeding en ik wil stoppen zodra ik merk dat hij er geen behoefte meer aan heeft. Verder raad ik echt iedere moeder aan om proberen borstvoeding te geven. Lukt het wel dan is dat heel fijn en lukt het niet dan geeft het helemaal niks, want van flesvoeding worden je kinderen ook groot. Het is in het begin even doorbijten, maar zodra je daar doorheen bent gaat het zo natuurlijk en vanzelf. Bij een volgende kindje zou ik ook meteen weer kiezen voor borstvoeding, ik vind het heel mooi dat mijn kindje groeit door melk dat gemaakt word door mijn lichaam en ik vind borstvoeding veel makkelijker dan flesvoeding, maar dit is persoonlijk voor iedere moeder anders.

Ik hoop dat ik moeders hiermee kan helpen om een keuze te maken tussen borst- en flesvoeding. Vergeet niet dat geen enkele keuze verkeerd is en dat je kindje van beiden keuzes groot gaat worden zolang je maar met liefde voedt. Heel veel liefs, Zoë en Daley.


Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Kyra, 21 jaar en woonachtig in Zwolle met mijn man en hondjes. A Little Bit Pregnant© staat in het teken van onvruchtbaarheid, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Je zult dus voornamelijk blogs lezen over infertiliteit, en alles wat daarbij komt kijken. In de hoop dat er wensmoeders zijn die er moed, kracht, herkenning en steun uit kunnen halen. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Instagram

  • 🤰🏼BUMP DATE || Bijna op de HELFT

Deze kleine baby is méga druk, heeft echt mijn genen 😳 Papa gaat het zwaar hebben straks haha

Gister kwam mijn blog op @kidsenkurken online, waarin ik jullie vertel over mijn Borderline en de combinatie met het moederschap.

Na die blog heb ik onwijs veel lieve berichtjes gekregen, maar ook hulpvragen. Voor alle lieve mama’s (to be) die niet lekker in hun vel zitten en dit nu lezen: praat erover. Met je partner, je huisarts, een vriendin. Desnoods met mij!

Weet dat je niet alleen bent, ook ik heb soms nog mega zware dagen. Uit die dagen probeer ik het positieve te halen. Het is niet erg als je er even helemaal doorheen zit, zolang je jezelf maar weer herpakt. En oooh dat kan jij!!! Lieve mama die dit leest, je hebt een kind gebaard. You ROCK, hoe dan ook! ❤️
  • Wanneer je weer eens make-up op je smoel hebt gesmeerd en meteen 600 foto’s maakt. Deze serie foto’s gaan jullie nu veel voorbij zien komen toedels
  • BLOG || Naar aanleiding van mijn blog - Het onderschatten van een zwangerschap - hier even een post.

De blog staat nu een uur of 4 online, en de reacties stomen binnen, voornamelijk op Facebook. Fantastisch zou je denken, helaas is vaak het fatsoen ver te zoeken.

Mijn lieve trouwe volgers zullen allemaal weten dat ondankbaar wel het laatste is wat ik ben, en gelukkig zijn jullie allemaal zulke trouwe lezers, dat jullie de blogs uitlezen en dus geen voorbarige conclusies trekken. Love jullie!❤️ Even back to reality want het blijft social media, de wc-pot van het internet.

Mijn doel met bloggen en Instagrammen is om taboes te doorbreken en bespreekbaar te maken, ik doe elke keer weer mijn uiterste best om jullie een meest eerlijke en oprechte blik uit mijn leven te geven en ik plaats geen nonsense. Alles komt van diep uit mijn hart, en soms is dat ook even minder leuk. That’s life!

Maar wat ik eigenlijk wil zeggen en bereiken met deze post, dames wees eens lief voor elkaar! Het is heel makkelijk om vanachter je beeldscherm iemand met de vloer gelijk te maken, en bij het bespreken van taboes horen discussies, zolang dit discussies blijven is het prima. Ik zie toch nog veel te vaak lelijke reacties met verwijten en aannames. Dat vind ik jammer! Lees, denk na en reageer, niet andersom. En onthoud: wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander NIET!
.
.
.
#bloggerin #mamablogger #taboe #discussion #internet #socialmedia #facebook #honesty #pcospregnancy #pcos #womenempowerment #supporter #babyroom #breastfeeding #moms #momtobe #supporteachother
  • Let me love you a little more before you’re not so little anymore. .

Time flies.
Tweede trimester💛 Pregnancy glow daar in tegen is nog ver te zoeken...
.
.
.
.
#babyblog #mommytobe #preggo #bellyshots #mamablogger #genderreveal #guesswhat #babyshower #pregnancy #pregnancyannouncement #blogging #momtobe
.
📸 by @ghiesss
  • 💛 We’re so in love with you

Nooit gedacht dat ik zó verliefd zou zijn op mijn ongeboren mini mensje. Die hormonen doen zo veel moois met je!

Mijn buik groeit flink door, afgelopen week met maar liefst 6 hele centimeters 😱 De banden- en navelpijn is dus zo gek nog niet!

Vanaf wanneer kwam jouw baby bump tevoorschijn? 🤰🏼 .
.
.
.
#babybump #bump #babyblog #mommytobe #proudmommy #preggo #pregnancyannouncement #pcos #pcospregnancy #babyroom #momblog #mamablogger #lovethefeedsyoufollow #lovethemomsyoufollow
  • ❤️ GELUK KUN JE DELEN

Na mijn zwangerschapstest heb ik mij direct aangemeld bij @moedersvoormoeders, hier twijfelde ik geen seconde over. De euforie die ik had wilde ik een ander ook geven. En niet zomaar een ander, een lotgenoot!

Wij hebben zelf gebruik gemaakt van de injecties die gemaakt worden door de lieve mama’s, die deelnamen aan Moeders voor Moeders. Mij is het gelukt, en ik hoop heel veel meer wensmama’s ook!

Mijn Moeders voor Moeders avontuur zit er alweer op. Hebben jullie ook mee gedaan? Ik vond het zo de moeite waard ❤️
.
.
.
.
#mommytobe #babyblog #zwanger #preggo #pregnancy #pcos #pcospregnancy #infertility #onvruchtbaar #hormones #momtobe #mamablogger #moedersvoormoeders #moeder
  • GESLOTEN!
😱 WIN WIN WIN!

Omdat de wikkeldoek winactie als een tierelier ging, hebben @back_2_yourroots en ik NOG een extra verrassing voor jullie

tromgeroffel... Wij geven OOK deze fantastische BIJTRING weg 😱🎉😎 Zo hebben we twee winnaars!

1. VOLG @back_2_yourroots EN @kyraelgersma
2. TAG al je momfriends (1 tag per comment)
3. SHARE in je STORY en TAG ONS!
.
.
.
#win #winactie #giveawaycontest #giveaways #giveaway #wikkeldoek #babyblog #mamablogger #babyassesories #musthave #newborn
  • 👶🏻 WIKKELDOEK

Deze prachtige, okergele en méga zachte wikkeldoek ligt klaar om onze baby in te wikkelen. Hoe langer ik er naar kijk, hoe enthousiaster ik word haha.

De binnenkant is heerlijk zacht en lekker warm, wat goed van pas komt voor onze winterbaby!

@zoefhandmade.nl maakt ze helemaal naar wens. Met talloze kleuren en verschillende stofjes vind jij er vast en zeker één die precies bij je past.

Heb jij een wikkeldoek veel gebruikt? Vertel het ons in de comments 👶🏻 .
.
.
.
.
#babyblog #mommytobe #babys #wikkeldoek #preggo #babyroom #newborn #musthaves #zwanger #moeder #mamablogger #pcospregnancy #pcos #ad
  • 🤰🏼 BUMPDATE

De afgelopen dagen krijg ik veel vragen over hoe het nu met mij en de baby gaat. Dus vandaag even een zwangerschaps/babyupdate!

In mijn blog kon je al een beetje lezen dat ik het zwanger zijn zwaar vind, en hier is waarom. De afgelopen weken heb ik mij vreselijk gevoeld. Eetlust was verdwenen, elke geur van eten deed mij kokhalzen, zelfs de gedachte aan bepaald eten maakte mij misselijk. Ik ben heel erg vaak duizelig en licht in mijn hoofd, en energie is ver te zoeken.

Dat is dus ook een beetje de reden waarom ik er nog weinig over verteld heb. Krijg dan toch snel antwoorden dat ik niet zo ondankbaar moet doen. In mijn blog leg ik uit waarom je bést mag zeuren dat het zwaar is en bespreek ik nog meer taboes rondom het moederschap.

Met de baby gaat alles goed, hij groeit goed en beweegt veel. Wij hebben volgende week weer een echo en ben heel benieuwd hoeveel hij weer gegroeid is! De volgende blog zal ik mijn ervaring delen over de NIPT-test en waarom wij hiervoor hebben gekozen.
.
.
.
#babyblog #mommytobe #babys #ultrasound #babyroom #pregnantbelly #bump #preggo #mamablogger #pregnancy #firsttrimester #secondtrimester #lovethefeedsyoufollow #lovethefamilyyoufollow #lovethemomsyoufollow

Volg mij ook op Instagram

Recent

×