GASTBLOG | Alles wat je moet weten over BORSTVOEDING | Zoë

12 mei, 2019

GASTBLOG | Alles wat je moet weten over BORSTVOEDING | Zoë

12 mei, 2019

Lieve lezers, welkom bij deze heerlijke en educatieve blog, in samenwerking met Zoë. Ze verteld jullie alles over borstvoeding, met haar eigen ervaringen en tips om het jou makkelijker te maken. Zoë is tienermoeder van haar prachtige zoontje Daley, en laat met deze blog zien dat er absoluut geen doorsnee tienermoeder is! Willen jullie meer van Zoë lezen? You go girl! Lezen jullie mee? Pak er lekker een kopje thee bij, pen en papier om alle handige tips op te schrijven en een dosis aan motivatie! Heel veel leesplezier.


Informatie avond

Tijdens de zwangerschap wilde ik graag borstvoeding geven, maar wist ik niet hoe ik dat zou moeten doen in verband met dat ik nog op school zit en werk/stage heb. Zo heb ik toen besloten om een borstvoeding informatie avond te bezoeken en dat heeft me heel erg geholpen om mijn kennis te vergroten en een keuze te kunnen maken. Ik had van meerdere mensen gehoord dat het eerst even pijn zou doen, maar ik heb dat totaal niet zo ervaren. Ik vond het heel bijzonder dat door iets wat mijn lichaam aanmaakt, mijn kindje aankwam en groeide en dat vind ik nog steeds.

Pijnlijke tepels

In het begin heb ik wel even last gehad van stuwing en kloofjes, maar gelukkig geen borstontstekingen of dat soort narigheid. Ook heb ik nooit moeilijkheden gehad qua hoeveelheid melk want ik kolfde zo 4 a 5 flessen per dag zonder moeite en dat was heel fijn aangezien ik nog steeds naar school ga, werk en stage loop. Zo kreeg Daley toch mijn melk. De productie is vanaf het begin al goed geweest, de eerste dag kon ik met de hand al zo’n drinkbekertje vol krijgen. Dit deed ik zonder kolf en mijn kraamverzorgster was hier heel enthousiast over, omdat de melk al zo goed op gang was. Ik heb verder dus nooit moeilijkheden gehad met te weinig melk. Daley was ook echt een natuurtalent met aanleggen, dat ging vanaf het eerste moment perfect. Hij wist meteen hoe hij moest aanhappen en hij dronk goed. Ik heb het helemaal zelf gedaan samen met mijn zoontje. Hij wist precies wat hij moest doen dus we hebben geen lactatiedeskundige nodig gehad.

Gebroken nachten

Daley slaapt vanaf de geboorte bij mij in bed en nu nog steeds. De nachtvoedingen zijn heel relaxed want hij dronk en hij ging daarna meteen weer slapen. Nu krijgt hij alleen nachtvoedingen als hij het nodig heeft en erom vraagt, of als hij zich niet lekker voelt. Je hebt hele veilige slaaphoudingen voor borstvoedende mama’s, hier schrijft onder andere de La Leche League veel over. Zij hebben een hoop tips voor veilig samen slapen en laten illustraties zien in welke houdingen je het beste kan liggen. Mocht je graag met je kindje willen samen slapen, dan zou je op hun website of Facebook pagina even kunnen rondneuzen. Het is erg interessant allemaal, je leert er een hoop van en het is enigszins geruststellend!

Vast voedsel

De eerste zes maanden heb ik veel gekolfd. Vanaf na die leeftijd gaan ze steeds meer vast voedsel eten waardoor hij ook steeds minder gekolfde flessen kreeg. Toen hij een maand of 5 was ben ik begonnen met oefenhapjes, maar dit waren echt kleine lepeltjes om te proeven. Toen hij 6 maanden was ben ik echt begonnen met hapjes omdat vanaf die leeftijd hun darmen voldoende zijn uitgerijpt. Mocht je hier meer over willen weten raad ik je aan om op de website van WHO (World Health Organisation) te kijken, hier leggen ze feilloos uit waarom het beter is om pas rond de 6 maanden met vast voedsel te beginnen. Daley is nu 13 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding naast alle vaste voeding. Hij krijgt ’s ochtends een ochtendvoeding, vervolgens krijgt hij een broodje, in de middag eten we fruit en ’s avonds eten we warm.

Tips

Bij pijnlijke en/of kapotte tepels zweer ik bij purelan van Medela. Deze zalf heeft mij ontzettend goed geholpen bij het herstellen van tepelkloven. Als je een hoge productie hebt, kolf de melk en bewaar het in de koelkast of vriezer voor als je een keer weg bent. Je kan met de melk ook borstvoedingspannenkoeken maken, dit vind je kindje heerlijk! Als je moeite hebt met voeden in het openbaar, ik vind het ook lastig om op openbare plekken te voeden, dus deed ik altijd mijn jas eromheen zodat niemand het zou zien. Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje gewoon kan drinken, maar ik doe dit niet open en bloot. Je zou ook eventueel van die hele grote hydrofiele luiers kunnen kopen, zo krijgt je kindje wel gewoon verse lucht maar hoeft niemand je hele borst en tepel te zien.

Doelen

Mijn doel was eerst om een halfjaar borstvoeding te geven, maar ik geef nu 13 maandenborstvoeding en ik wil stoppen zodra ik merk dat hij er geen behoefte meer aan heeft. Verder raad ik echt iedere moeder aan om proberen borstvoeding te geven. Lukt het wel dan is dat heel fijn en lukt het niet dan geeft het helemaal niks, want van flesvoeding worden je kinderen ook groot. Het is in het begin even doorbijten, maar zodra je daar doorheen bent gaat het zo natuurlijk en vanzelf. Bij een volgende kindje zou ik ook meteen weer kiezen voor borstvoeding, ik vind het heel mooi dat mijn kindje groeit door melk dat gemaakt word door mijn lichaam en ik vind borstvoeding veel makkelijker dan flesvoeding, maar dit is persoonlijk voor iedere moeder anders.

Ik hoop dat ik moeders hiermee kan helpen om een keuze te maken tussen borst- en flesvoeding. Vergeet niet dat geen enkele keuze verkeerd is en dat je kindje van beiden keuzes groot gaat worden zolang je maar met liefde voedt. Heel veel liefs, Zoë en Daley.


Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Kyra, 21 jaar en woonachtig in Zwolle met mijn man en hondjes. A Little Bit Pregnant© staat in het teken van onvruchtbaarheid, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Je zult dus voornamelijk blogs lezen over infertiliteit, en alles wat daarbij komt kijken. In de hoop dat er wensmoeders zijn die er moed, kracht, herkenning en steun uit kunnen halen. Daarnaast bespreek ik taboes rondom het moederschap, en deel ik zoveel mogelijk over mijn zwangerschap. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Instagram

  • Babymassage

Voor het slapen gaan, gaat Chloë lekker in bad of mee douchen. Naderhand krijgt ze een lekkere massage met deze pure olie van @urtekrambenelux

Chloë ontspant enorm onder de douche of in bad, en om die ontspanning er lekker in te houden volgt er een massage. Zo kunnen we beiden relaxed de nacht in.

Van de kraamzorg heb ik een babymassage geleerd. Hartstikke leuk om te doen, en de meeste baby’s vinden het heerlijk! Toen wij van @urtekrambenelux een pakket kregen waar deze olie ook in zat, stond ik natuurlijk te springen om Chloë te masseren 😍

Geef jij je baby wel eens een massage?
  • Bevallen staat me goed!

Mannn wat voel ik mij goed zeg!!! Ik heb nog wat last van mijn bekken, en moet ook echt wel oppassen met wat ik doe maar het is niks vergeleken met tijdens de zwangerschap!

Ik word weer uitgerust wakker. Ook na een nacht spoken en buikkrampjes van Chloë. Want dan pak ik tussendoor alsnog meer slaap, dan ik tijdens de zwangerschap had. Bizar maar waar!

Momenteel zweef ik nog hoog op mijn roze wolk. De wolk waar ik heel lang op heb gewacht. Ik geniet er nu extra lang van. Chloë Isabel is alweer twee weken oud! 2 weken jongens! De tijd gaat zo ontiegelijk snel en ik wil geen seconde van haar missen

Ik merk dat ik steeds minder op mijn mobiel zit. Ik kreeg zelfs een melding dat mijn schermtijd met 70% verminderd is, ten opzichte van vorige week. Ik heb nog wat samenwerkingen lopen die ik komende maand ga afronden, en dan neem ik even een pauze denk ik. Even de tijd om mijn meisje te leren kennen. Ze verdiend het 💖
  • Lang gewacht, stil gezwegen
Nooit gedacht, toch gekregen

Een tekstje die jullie vast en zeker vaker voorbij hebben zien komen. Een tekstje die op ons geboortekaartje staat. Een tekstje die de afgelopen tijd heel mooi beschrijft.

Ons kleine grote wonder. Daar waar wij de hoop al opgegeven hadden, had jij hele andere plannen. Hele mooie plannen, voor ons. Ineens waren wij met zijn drieën. Ineens waren wij, naast man en vrouw, ook papa en mama.

Lieve Chloë Isabel, jij maakt ons heel. Jij vult ons aan. Je bent het allermooiste wat ons ooit is overkomen. Jij bent zoveel meer dan wij ooit durfden te dromen ❤️
  • Borstvoeding geven was iets wat ik heel, heel graag wilde. De meeste van jullie weten dat ik in mijn zwangerschap al melk had, de eerste druppels kwamen met 13 weken en ik was nog niet op de helft of het sijpelde er al uit. Ondanks dat dit eigenlijk niks zegt over je borstvoedingservaring, had ik er wel een goed gevoel bij.

Na de bevalling heb ik Chloë Isabel meteen de tepel laten zoeken, en wonder boven wonder hapte ons natuurtalentje meteen goed aan. Ik heb dan ook geen tepelkloven gehad, dus de Purelan staat vooralsnog ongebruik in de kast.

In de kraamweek heb ik wel enorm veel last gehad van stuwing, en heb ik nog steeds overproductie. Ik ontlast mijn borsten regelmatig door ze te masseren, en de melk die verloren gaat vang ik op in een flesje. Deze melk gebruik ik voor in haar badje, of vries ik in. Echt problemen ervaar ik dus niet, en ik ben mij er bewust van dat dit zeker niet vanzelfsprekend is.

En toch wilde ik deze post delen. Omdat ik al 12 dagen ons meisje kan voorzien van mijn eigen melk. Gister had ze weer een clusterdag, en ja deze zijn zwaar en vermoeiend. Maar ik ben zó blij dat ze goed drinkt, groeit en ontwikkeld. En dat allemaal door mijn borsten.

Ik ben trots. Op haar, op mij, op ons 💖
  • This is post partum || 11 days PP

Ja, ook ik heb nog een lekkere flubber buik. En of het nou zo blijft, iets minder wordt of helemaal bijtrekt. Het maakt mij niet uit. En het zou niemand wat uit moeten maken.

Onthoud dat je een huisje was voor je kleine. Dat die buik je kleine deed groeien. Dat dat lichaam je kleine heeft gebaard. Op de wereld heeft gezet. Dat heb JIJ gedaan! Dus wees trots 💖 op die flubber buik
  • Wat heb ik dit lijf vervloekt tijdens de zwangerschap. Wat heb ik de hele zwangerschap vervloekt. Ik had zo ondragelijk veel pijn, pijn die als sneeuw voor de zon verdween toen mijn meisjelief geboren werd.

Slapen deed ik al maanden bijna niet meer. Maar mijn eerste nacht met een newborn? Ik sliep als een roosje. Pijnloos, met een lege blaas en rust in mijn buik. En niet te vergeten, met een bundeltje geluk in mijn armen (ja wij slapen samen en nee ik hoef daar geen advies of meningen over xx)

Als ik kijk naar deze foto ben ik trots. Zo vreselijk trots dat ik mijn dochter mocht dragen, mocht groeien en mocht baren. Ondanks die 9 maanden zwaar afzien, was ze het meer dan waard.

Nu lig ik op de bank, met mijn 10 dagen oude newborn. Ik voel mij kiplekker, ik slaap goed en heb weer energie. En wat wil ik nu precies zeggen dan? Aub zeg nooit een zwangere dat ze zich niet moet aanstellen. Zeg nooit een zwangere dat ze moet genieten. Zeg nooit een zwangere dat ze er nog wel achter komt met een baby. Gewoon niet doen. Een zwangerschap kan je kapot maken. Hoe mooi en bijzonder die tijd ook is.
  • Lekkere zelfbruiner meid ☀️ #grapje #zeisnogeenbeetjegeel #mamaheeftwelzelfbruinernodig
  • Baddertijd 🧸

Baby’s hebben hele gevoelige huidjes, en zoals jullie weten is deze mama alleen maar bezig met producten zonder troepjes, zeker voor mijn kleine meisje.

Toen ik @salcuranlbe tegen kwam, was ik hartstikke enthousiast over hun aanbod. Ze hebben, naast de producten voor onszelf, ook een hele fijne junior lijn, die wij mogen uittesten!

Mama kan Chloë Isabel met een gerust hart badderen, met onder andere deze heerlijke badmelk. Geen chemicaliën, geen chloor, geen siliconen, geen parabenen, geen parfum. Dat maakt mij blij, en ze zeggen: blije mama, blije baby 😁 
Welke verzorgingsproducten vinden jullie fijn?

Ben jij ook zo’n fan van Salcura? Houd mijn Instagram dan goed in de gaten, want er komt een hele toffe winactie aan!
  • Zie hoe je moeders ogen stralen
De liefde heeft haar aangeraakt
Ik zoek een zin die kan vertalen
Wat jij in mij hebt losgemaakt 💖

Volg mij ook op Instagram

Recent

×