GASTBLOG | Alles wat je moet weten over BORSTVOEDING | Zoë

12 mei, 2019

GASTBLOG | Alles wat je moet weten over BORSTVOEDING | Zoë

12 mei, 2019

Lieve lezers, welkom bij deze heerlijke en educatieve blog, in samenwerking met Zoë. Ze verteld jullie alles over borstvoeding, met haar eigen ervaringen en tips om het jou makkelijker te maken. Zoë is tienermoeder van haar prachtige zoontje Daley, en laat met deze blog zien dat er absoluut geen doorsnee tienermoeder is! Willen jullie meer van Zoë lezen? You go girl! Lezen jullie mee? Pak er lekker een kopje thee bij, pen en papier om alle handige tips op te schrijven en een dosis aan motivatie! Heel veel leesplezier.


Informatie avond

Tijdens de zwangerschap wilde ik graag borstvoeding geven, maar wist ik niet hoe ik dat zou moeten doen in verband met dat ik nog op school zit en werk/stage heb. Zo heb ik toen besloten om een borstvoeding informatie avond te bezoeken en dat heeft me heel erg geholpen om mijn kennis te vergroten en een keuze te kunnen maken. Ik had van meerdere mensen gehoord dat het eerst even pijn zou doen, maar ik heb dat totaal niet zo ervaren. Ik vond het heel bijzonder dat door iets wat mijn lichaam aanmaakt, mijn kindje aankwam en groeide en dat vind ik nog steeds.

Pijnlijke tepels

In het begin heb ik wel even last gehad van stuwing en kloofjes, maar gelukkig geen borstontstekingen of dat soort narigheid. Ook heb ik nooit moeilijkheden gehad qua hoeveelheid melk want ik kolfde zo 4 a 5 flessen per dag zonder moeite en dat was heel fijn aangezien ik nog steeds naar school ga, werk en stage loop. Zo kreeg Daley toch mijn melk. De productie is vanaf het begin al goed geweest, de eerste dag kon ik met de hand al zo’n drinkbekertje vol krijgen. Dit deed ik zonder kolf en mijn kraamverzorgster was hier heel enthousiast over, omdat de melk al zo goed op gang was. Ik heb verder dus nooit moeilijkheden gehad met te weinig melk. Daley was ook echt een natuurtalent met aanleggen, dat ging vanaf het eerste moment perfect. Hij wist meteen hoe hij moest aanhappen en hij dronk goed. Ik heb het helemaal zelf gedaan samen met mijn zoontje. Hij wist precies wat hij moest doen dus we hebben geen lactatiedeskundige nodig gehad.

Gebroken nachten

Daley slaapt vanaf de geboorte bij mij in bed en nu nog steeds. De nachtvoedingen zijn heel relaxed want hij dronk en hij ging daarna meteen weer slapen. Nu krijgt hij alleen nachtvoedingen als hij het nodig heeft en erom vraagt, of als hij zich niet lekker voelt. Je hebt hele veilige slaaphoudingen voor borstvoedende mama’s, hier schrijft onder andere de La Leche League veel over. Zij hebben een hoop tips voor veilig samen slapen en laten illustraties zien in welke houdingen je het beste kan liggen. Mocht je graag met je kindje willen samen slapen, dan zou je op hun website of Facebook pagina even kunnen rondneuzen. Het is erg interessant allemaal, je leert er een hoop van en het is enigszins geruststellend!

Vast voedsel

De eerste zes maanden heb ik veel gekolfd. Vanaf na die leeftijd gaan ze steeds meer vast voedsel eten waardoor hij ook steeds minder gekolfde flessen kreeg. Toen hij een maand of 5 was ben ik begonnen met oefenhapjes, maar dit waren echt kleine lepeltjes om te proeven. Toen hij 6 maanden was ben ik echt begonnen met hapjes omdat vanaf die leeftijd hun darmen voldoende zijn uitgerijpt. Mocht je hier meer over willen weten raad ik je aan om op de website van WHO (World Health Organisation) te kijken, hier leggen ze feilloos uit waarom het beter is om pas rond de 6 maanden met vast voedsel te beginnen. Daley is nu 13 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding naast alle vaste voeding. Hij krijgt ’s ochtends een ochtendvoeding, vervolgens krijgt hij een broodje, in de middag eten we fruit en ’s avonds eten we warm.

Tips

Bij pijnlijke en/of kapotte tepels zweer ik bij purelan van Medela. Deze zalf heeft mij ontzettend goed geholpen bij het herstellen van tepelkloven. Als je een hoge productie hebt, kolf de melk en bewaar het in de koelkast of vriezer voor als je een keer weg bent. Je kan met de melk ook borstvoedingspannenkoeken maken, dit vind je kindje heerlijk! Als je moeite hebt met voeden in het openbaar, ik vind het ook lastig om op openbare plekken te voeden, dus deed ik altijd mijn jas eromheen zodat niemand het zou zien. Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje gewoon kan drinken, maar ik doe dit niet open en bloot. Je zou ook eventueel van die hele grote hydrofiele luiers kunnen kopen, zo krijgt je kindje wel gewoon verse lucht maar hoeft niemand je hele borst en tepel te zien.

Doelen

Mijn doel was eerst om een halfjaar borstvoeding te geven, maar ik geef nu 13 maandenborstvoeding en ik wil stoppen zodra ik merk dat hij er geen behoefte meer aan heeft. Verder raad ik echt iedere moeder aan om proberen borstvoeding te geven. Lukt het wel dan is dat heel fijn en lukt het niet dan geeft het helemaal niks, want van flesvoeding worden je kinderen ook groot. Het is in het begin even doorbijten, maar zodra je daar doorheen bent gaat het zo natuurlijk en vanzelf. Bij een volgende kindje zou ik ook meteen weer kiezen voor borstvoeding, ik vind het heel mooi dat mijn kindje groeit door melk dat gemaakt word door mijn lichaam en ik vind borstvoeding veel makkelijker dan flesvoeding, maar dit is persoonlijk voor iedere moeder anders.

Ik hoop dat ik moeders hiermee kan helpen om een keuze te maken tussen borst- en flesvoeding. Vergeet niet dat geen enkele keuze verkeerd is en dat je kindje van beiden keuzes groot gaat worden zolang je maar met liefde voedt. Heel veel liefs, Zoë en Daley.


Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Kyra, 21 jaar en woonachtig in Zwolle met mijn man en hondjes. A Little Bit Pregnant© staat in het teken van onvruchtbaarheid, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Je zult dus voornamelijk blogs lezen over infertiliteit, en alles wat daarbij komt kijken. In de hoop dat er wensmoeders zijn die er moed, kracht, herkenning en steun uit kunnen halen. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Instagram

  • 💖 ZUSJE

Deze foto is zo speciaal voor mij. Kijk haar eens een trotse tante zijn 😍 Ze was helemaal in de wolken. Prachtig om te zien

Toen wij wisten dat ik zwanger was heb ik het eigenlijk vrijwel meteen aan mijn zusje verteld. En de rest van de familie. Iedereen was op de hoogte van ons traject, en wilde hen ook niet langer in spanning laten zitten!

Wanneer heb jij je zwangerschap aangekondigd aan naasten? En wat waren de reactie’s?❤️ -

#zwanger #pregnancyannouncement #preggo #sistersquad #babyblog #infertility #infertilitysucks #infertilityblogger #mamablogger #mommytobe #proudsister #auntie
  • VERANDERINGEN

Zodra er een kleintje op komst is, staat je hele leven op zijn kop. Je bent dol enthousiast, maar ondertussen ook Spaans benauwd.

Je begint een beetje te wennen aan het idee, en ondertussen maak je je huis klaar voor je kleine. Het kamertje maak je klaar, je gaat lekker veel shoppen en niet te vergeten en bijna onmisbaar: de box. Zeker met honden!

Wij kozen voor deze box van @bopitaofficial, met een grote lade onderin zodat ik luiers, doekjes en speeltjes kan opbergen. De accessoires zijn van @jolleinofficial, de lijn Indians, écht mijn favoriet!

Welk merkje ben jij zo dol op? En heb jij veel gebruik gemaakt van de box? -

#babyblog #box #mommytobe #voorbereiding #preparing #babyroom #infertilitysucks #pregnancyblog #preggo #mamablogger #woonkamer #pcospregnancy #oudersvannu #zwanger
  • Zwanger na vruchtbaarheidsbehandelingen

Elke zwangerschap is speciaal en bijzonder, maar de zwangerschappen die zijn ontstaan door mama, papa én een beetje scheikunde zijn echte wondertjes

Zo voelt het voor mij ook. Mijn kleine mini me, die ik veilig in mij draag, is écht een geschenk. Een geschenk waar ik héél dankbaar voor ben. Iets wat ik eigenlijk nooit had durven dromen

Fijne Moederdag lieve mama’s (to be), en laat jezelf lekker in de watten leggen!

Hoe snel werd jij zwanger, en hoe voelde je je daarbij?❤️
-
-
-
-
#zwanger #momlifestyle #pregnancyannouncement #pcos #pcospregnancy #preggo #babyblog #mamablog #mommytobe #infertility #infertilitysucks
  • 🤰🏼 BUMPDATE

Deze foto hebben jullie eerdaags al voorbij zien komen in mijn story, maar het is de eerste echte belly shot!

Alles gaat verder goed, ik heb niet heel veel last van kwaaltjes (behalve van mijn man 🙄) en de misselijkheid is goed te remmen met gemberthee

Hoe voelde jij je in het eerste trimester?
-
-
-
#bumpdate #zwanger #finally #infertility #pcos #pcospregnancy #kleinefrummel #preggo #pregnantbelly #mommytobe #babyblog #mamablogger #oudersvannu #bump #babybump #bellyshot #babybelly #pregnancydiary
  • Eindelijk ZWANGER!
-
-
Jeetje, waar moet ik beginnen. De afgelopen weken heb ik niet heel veel online geplaatst. Mede dankzij de misselijkheid, vermoeidheid maar voornamelijk wegens ongeloof.
-
Ook gaf mijn lichaam duidelijk aan dat ik gas terug moest nemen. So I did. Ik werk hard aan een blog met meer uitleg en alles van de afgelopen weken!
-
De uitgerekende datum e.d houd ik voor ons. Dus mochten daar vragen over komen, dan heb je hier het antwoord :-)
-
-
-
#pregnancyannouncement #zwanger #finally #infertility #pcos #pcospregnancy #kleinefrummel #preggo #pregnantbelly #mommytobe #babyblog #mamablogger #oudersvannu
  • Hallo mooi mens. Aanschouw hier, mijn ‘kleine’ zusje. 😍

Deze tuttebel is een week bij ons logeren, dus ik ben de komende week wat minder aanwezig op social media.

Excuses hiervoor, maar ik hoop op jullie begrip.

Volgende week komt er een nieuwe blog EN YouTube video online, dus ik maak het weer goed met jullie! Dikke kus
.
.
.
#zusjes #sistersquad #iloveyousomuch #beautygirl #prettygirl #photoshoots #shootingday #bloggerin #moederschap #infertilitysucks #infertilityblogger #winactie #winnen
  • 🌸 WINACTIE! T.W.V €50+ 🌸

Lief zijn voor jezelf vind ik heel erg belangrijk, en daarom heb ik deze super leuke GIVE AWAY met allemaal verwen producten.

Een heerlijke Nivea douche gel, om je vervolgens in te smeren met de huidolie van Evolve. Lekker je handen in een masker zetten en daarna lakken met een prachtige rode of parelmoer lak.

Bij de 2500 volgers, kies ik iemand uit die het meer dan verdient om zichzelf even in de watten te leggen.

WAT MOET JE DOEN?
1. Like deze post en comment waarom jij ECHT toe bent aan me-time
2. TAG je vriendinnen die dit ook verdienen
3. VOLG mij en SHARE dit bericht op je pagina of in je story 🌸
.
.
.
.
.
#winactie #giveaway #giveaways #metime #verwennen #selflove #nivea #masker #moederschap #bloggerin #qualitytime #infertilityblogger #verwennerij
  • Deze tuttebel komt volgende week vrijdag even 1,5 week bij haar grote zus logeren en ik kan in geen woord beschrijven hoeveel zin ik daar in heb!

Mijn lieve meisje, je was maar 5 jaar oud toen ik weer naar Curaçao vertrok. 4 jaar lang, hebben jij en je broertjes mij moeten missen. 4 jaar voor ons, een eeuwigheid voor jullie kleine koters.

Je moest eens weten hoe blij ik ben met de keuzes die ik heb gemaakt, dat ik nu op een uurtje rijden van jullie vandaan zit, in plaats van 8000 km.

Family is everything. Ik houd van jou, tuttebel. En van je broertjes. Ik houd van jullie, van hier tot in de blubber (zoals jullie dat altijd zeggen) ❤️
.
.
#sisters #proudsister #bigsis #iloveyousomuch #littlesis #lilsis #girlsquad #sistersquad #everyblondeneedsabrunette #familyisforever #foreverlove #bloggerin #momblogger #momblog #mamablogger
  • Aan de hand van mijn bloesem post van eergisteren, heb ik een extra lange blog geschreven. Met maar liefst 10 ultieme tips voor een #positievemindset!

Ben jij ook zo benieuwd? Lees ‘m nu snel via de link in bio!

PS: deze foto is gewoon zo lief en puur, en hier haal ik onder andere mijn positiviteit uit.

Waar haal jij je positiviteit uit?

#positiviteit #infertilityblogger #bodypositivity #positivenergy #positivethinking #mindsetcoach #positivemindset #infertilitysucks #bloggerfashion #mamablogger #babygirls #cutebabygirl #fashionbaby

Volg mij ook op Instagram

Recent

×