Laatste blogs

Subscribe & Follow

Categories

GASTBLOG | Alles wat je moet weten over BORSTVOEDING | Zoë

12 mei, 2019

GASTBLOG | Alles wat je moet weten over BORSTVOEDING | Zoë

12 mei, 2019

Lieve lezers, welkom bij deze heerlijke en educatieve blog, in samenwerking met Zoë. Ze verteld jullie alles over borstvoeding, met haar eigen ervaringen en tips om het jou makkelijker te maken. Zoë is tienermoeder van haar prachtige zoontje Daley, en laat met deze blog zien dat er absoluut geen doorsnee tienermoeder is! Willen jullie meer van Zoë lezen? You go girl! Lezen jullie mee? Pak er lekker een kopje thee bij, pen en papier om alle handige tips op te schrijven en een dosis aan motivatie! Heel veel leesplezier.


Informatie avond

Tijdens de zwangerschap wilde ik graag borstvoeding geven, maar wist ik niet hoe ik dat zou moeten doen in verband met dat ik nog op school zit en werk/stage heb. Zo heb ik toen besloten om een borstvoeding informatie avond te bezoeken en dat heeft me heel erg geholpen om mijn kennis te vergroten en een keuze te kunnen maken. Ik had van meerdere mensen gehoord dat het eerst even pijn zou doen, maar ik heb dat totaal niet zo ervaren. Ik vond het heel bijzonder dat door iets wat mijn lichaam aanmaakt, mijn kindje aankwam en groeide en dat vind ik nog steeds.

Pijnlijke tepels

In het begin heb ik wel even last gehad van stuwing en kloofjes, maar gelukkig geen borstontstekingen of dat soort narigheid. Ook heb ik nooit moeilijkheden gehad qua hoeveelheid melk want ik kolfde zo 4 a 5 flessen per dag zonder moeite en dat was heel fijn aangezien ik nog steeds naar school ga, werk en stage loop. Zo kreeg Daley toch mijn melk. De productie is vanaf het begin al goed geweest, de eerste dag kon ik met de hand al zo’n drinkbekertje vol krijgen. Dit deed ik zonder kolf en mijn kraamverzorgster was hier heel enthousiast over, omdat de melk al zo goed op gang was. Ik heb verder dus nooit moeilijkheden gehad met te weinig melk. Daley was ook echt een natuurtalent met aanleggen, dat ging vanaf het eerste moment perfect. Hij wist meteen hoe hij moest aanhappen en hij dronk goed. Ik heb het helemaal zelf gedaan samen met mijn zoontje. Hij wist precies wat hij moest doen dus we hebben geen lactatiedeskundige nodig gehad.

Gebroken nachten

Daley slaapt vanaf de geboorte bij mij in bed en nu nog steeds. De nachtvoedingen zijn heel relaxed want hij dronk en hij ging daarna meteen weer slapen. Nu krijgt hij alleen nachtvoedingen als hij het nodig heeft en erom vraagt, of als hij zich niet lekker voelt. Je hebt hele veilige slaaphoudingen voor borstvoedende mama’s, hier schrijft onder andere de La Leche League veel over. Zij hebben een hoop tips voor veilig samen slapen en laten illustraties zien in welke houdingen je het beste kan liggen. Mocht je graag met je kindje willen samen slapen, dan zou je op hun website of Facebook pagina even kunnen rondneuzen. Het is erg interessant allemaal, je leert er een hoop van en het is enigszins geruststellend!

Vast voedsel

De eerste zes maanden heb ik veel gekolfd. Vanaf na die leeftijd gaan ze steeds meer vast voedsel eten waardoor hij ook steeds minder gekolfde flessen kreeg. Toen hij een maand of 5 was ben ik begonnen met oefenhapjes, maar dit waren echt kleine lepeltjes om te proeven. Toen hij 6 maanden was ben ik echt begonnen met hapjes omdat vanaf die leeftijd hun darmen voldoende zijn uitgerijpt. Mocht je hier meer over willen weten raad ik je aan om op de website van WHO (World Health Organisation) te kijken, hier leggen ze feilloos uit waarom het beter is om pas rond de 6 maanden met vast voedsel te beginnen. Daley is nu 13 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding naast alle vaste voeding. Hij krijgt ’s ochtends een ochtendvoeding, vervolgens krijgt hij een broodje, in de middag eten we fruit en ’s avonds eten we warm.

Tips

Bij pijnlijke en/of kapotte tepels zweer ik bij purelan van Medela. Deze zalf heeft mij ontzettend goed geholpen bij het herstellen van tepelkloven. Als je een hoge productie hebt, kolf de melk en bewaar het in de koelkast of vriezer voor als je een keer weg bent. Je kan met de melk ook borstvoedingspannenkoeken maken, dit vind je kindje heerlijk! Als je moeite hebt met voeden in het openbaar, ik vind het ook lastig om op openbare plekken te voeden, dus deed ik altijd mijn jas eromheen zodat niemand het zou zien. Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje gewoon kan drinken, maar ik doe dit niet open en bloot. Je zou ook eventueel van die hele grote hydrofiele luiers kunnen kopen, zo krijgt je kindje wel gewoon verse lucht maar hoeft niemand je hele borst en tepel te zien.

Doelen

Mijn doel was eerst om een halfjaar borstvoeding te geven, maar ik geef nu 13 maandenborstvoeding en ik wil stoppen zodra ik merk dat hij er geen behoefte meer aan heeft. Verder raad ik echt iedere moeder aan om proberen borstvoeding te geven. Lukt het wel dan is dat heel fijn en lukt het niet dan geeft het helemaal niks, want van flesvoeding worden je kinderen ook groot. Het is in het begin even doorbijten, maar zodra je daar doorheen bent gaat het zo natuurlijk en vanzelf. Bij een volgende kindje zou ik ook meteen weer kiezen voor borstvoeding, ik vind het heel mooi dat mijn kindje groeit door melk dat gemaakt word door mijn lichaam en ik vind borstvoeding veel makkelijker dan flesvoeding, maar dit is persoonlijk voor iedere moeder anders.

Ik hoop dat ik moeders hiermee kan helpen om een keuze te maken tussen borst- en flesvoeding. Vergeet niet dat geen enkele keuze verkeerd is en dat je kindje van beiden keuzes groot gaat worden zolang je maar met liefde voedt. Heel veel liefs, Zoë en Daley.


Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant

Welkom op A Little Bit Pregnant

Even voorstellen

Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. Mijn naam is Kyra en met mijn 22 jaar ben ik een jonge mama van ons wondertje Chloë Isabel, die wij op 5 januari 2020 mochten omarmen. Samen met mijn man en honden vormen wij een gezin van 5 in Zwolle. A Little Bit Pregnant© is begonnen in het teken van onvruchtbaarheid, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Daarnaast bespreek ik taboes rondom het ouderschap, en deel ik zoveel mogelijk over mijn chaotische doch heerlijke leven als jonge moeder. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Socials

BabyBaby
×