Interview Sabrina | Alleenstaande moeder én chronisch ziek.

21 januari, 2019

Interview Sabrina | Alleenstaande moeder én chronisch ziek.

21 januari, 2019

Beste lezers, hartelijk welkom in de rubriek INTERVIEWS.
In deze rubriek zul je interviews vinden met bijzondere mama’s. Denk aan tienermoeders, chronisch zieke moeders, moeders met een ziek kindje, of een overleden kindje etc. Hier hebben schrijvers de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen, zonder dat ze een heel blog moeten schrijven. Wees je ervan bewust dat alle interviews erg persoonlijk en soms zelfs pijnlijk kunnen zijn, dus graag je respect voor de schrijver. Ben jij een bijzondere ouder? Of heb jij iets heel heftigs meegemaakt? Wil jij ook graag jouw verhaal vertellen door middel van een interview? Dan kan je via hier een mail naar mij sturen met een korte samenvatting van jouw verhaal.

Hier lees je een interview met Sabrina, een alleenstaande moeder van haar prachtige dochter Zoey. Helaas is Sabrina niet alleen moeder, maar ook chronisch ziek. In dit interview lezen wij waar Sabrina veelal tegen aan loopt in het dagelijkse leven, hoe zij haar dagen inplant en hoe haar dochter ermee omgaat. Dank je wel Sabrina, voor je tijd en eerlijkheid!

Heel veel leesplezier!


Wil je je eerst even kort voorstellen?
Ik ben Sabrina, ik ben 33 jaar oud en fulltime moeder van mijn prachtige puber Zoey

Wanneer werd je moeder, en hoe vond je dit?
Ik was 19 toen ik zwanger werd en net 20 toen ik beviel. Ik was erg geschrokken omdat het niet gepland was en de vader wilde er niks mee te maken hebben maar ik was al heel snel omgeschakeld en keek erg uit naar haar komst.

Was je al veel ziek alvorens je moeder werd?
Nee, voor mijn zwangerschap was ik hartstikke gezond.

Wil je uitleggen welke aandoening je hebt en met welke klachten je door het leven moet?
Ik heb ernstig astma. Ik ben voor heel veel dingen allergisch en ben vaak benauwd. In slechte tijden kan ik heel weinig en kost alles erg veel energie. Ook heb ik fibromyalgie en daarvan heb ik vaak pijn in heel mijn lichaam.

Welke problemen loop je het meeste tegen aan?
Ik heb soms geen energie om boodschappen te doen en om te koken. Gelukkig kan je boodschappen tegenwoordig laten bezorgen en bestaan er veel lekkere en redelijk gezonde kant en klaar maaltijden maar toch ben ik meer fan van alles vers!

Gebruik je medicijnen?
Ja een hele waslijst. Waarvan de belangrijkste en ook gelijk de meest vervelende prednison is.

Hoe verliep je zwangerschap?
Op het begin heel goed. Ik had geen klachten en voelde me goed. Ik had een mooie buik! Maar ik kreeg zwangerschapsvergiftiging en toen ik 30 weken zwanger was, werd ik in het ziekenhuis opgenomen. In de 34e week viel het hartje van mijn baby weg en toen werd ze gehaald met een spoed keizersnee.

Hoe reageert je dochter op jouw aandoening?
Ze weet niet beter dus eigenlijk wel goed. Ze is erg zorgzaam naar mij toe ook en let ook op dat ik geen dingen eet waar ik allergisch voor ben.

Lig je vaak in het ziekenhuis, als gevolg van je aandoening?
Met enige regelmaat wel. Gelukkig heb ik sinds een jaar een nieuw medicijn wat goed werkt en daardoor ben ik het afgelopen jaar nog maar 2 keer opnomen geweest. Daarvoor soms wel om de maand. Alleen voor dat medicijn lig ik er nu 1 dag per maand maar dat is alleen een middag.

Hoe heb je dat gedaan, toen je dochter nog jong was?
Ze kon altijd bij mijn moeder en stiefvader of vader en stiefmoeder terecht.

Wat vind jij het moeilijkste aan moeder én chronisch ziek zijn?
Het moeilijkste vind ik de weinige energie die ik heb. Daardoor kan ik niet de moeder zijn die ik wil zijn.

Krijg je veel hulp van naasten, of sta je er echt alleen voor?
Mijn moeder is 3 jaar geleden geëmigreerd toen mijn stiefvader overleed. Ik heb nog een oma in de buurt maar die is al 84 dus daar wil ik niet teveel op leunen. Gelukkig wonen mijn vader en stiefmoeder ook erg dichtbij.

Is jouw aandoening erfelijk, en de kans dus dat jouw dochter het ook krijgt?
Ja het is erfelijk maar dan had ze nu al symptomen moeten hebben. Dus ik ben heel erg blij dat mijn dochter gezond is!

Hoe ziet jullie dagelijkse ritme eruit?
Zoey staat zelf op in de ochtend, kleed zich aan, eet iets en gaat naar school. Ik slaap uit en doe rustig aan in de ochtend. Na het ontbijten en lunchen ga ik óf sporten óf boodschappen doen. Vaak bereid ik het avondeten voor zodat ik in de avond minder hoef te doen. Ik ga vaak een kopje thee bij oma drinken. Als Zoey uit school komt, maakt ze haar huiswerk. Dan eten we samen en ik was gelijk daarna af. Zoey gaat 2 keer per week in de avond korfballen. Anders zitten we samen op de bank en gaan we rond 20:00 naar boven. Dan gaan we omstebeurt douchen en ik kijk altijd op bed nog tv en Zoey moet om 21:00 slapen.

Hoe plan jij je dagen in, als je er heel veel last van hebt?
Dan cancel ik de afspraken die ik heb, zoals fysio. Dan blijf ik langer in bed en/of doe een middagdutje. Soms moet ik naar het ziekenhuis dan met de hoop niet opgenomen te worden.

Zijn er dingen die jij absoluut niet kan, waar je je schuldig over voelt naar je dochter toe?
Ik kan niet zo snel iets bedenken wat ik absoluut niet kan omdat dat zo ontzettend verschillend is per dag. Maar ik voel me wel heel vaak schuldig tegenover mijn dochter omdat ik haar niet een “normaal” gezin met een gezonde moeder kan geven.

Wil je zelf nog iets toevoegen of zeggen?
Ookal is het vaak zwaar, mijn dochter krijgen is het mooiste wat mij is overkomen in mijn leven en ik zou het voor geen goud anders willen! Ik ben zo ontzettend trots op haar want ze doet alles zo goed en het is zo’n mooi meisje, van binnen en van buiten!

Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Welkom op A Little Bit Pregnant©

Leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Kyra, 21 jaar en woonachtig in Zwolle met mijn man en hondjes. A Little Bit Pregnant© staat in het teken van onvruchtbaarheid, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Je zult dus voornamelijk blogs lezen over infertiliteit, en alles wat daarbij komt kijken. In de hoop dat er wensmoeders zijn die er moed, kracht, herkenning en steun uit kunnen halen. Daarnaast bespreek ik taboes rondom het moederschap, en deel ik zoveel mogelijk over mijn zwangerschap. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Volg mij ook op Instagram

Recent

×