Laatste blogs

Subscribe & Follow

Categories

Slaaptraining… ik begin er niet aan

10 juli, 2020

Slaaptraining… ik begin er niet aan

10 juli, 2020

Van de week plaatste ik op Instagram een story met dat mijn dochter weer zo ontzettend hangerig was en enkel bij mij wilde slapen. Zonder er over na te denken, schreef ik: “…en het slapen ging juist zo goed…” doelend op het alleen kunnen slapen. Zelf in slaap vallen. Wegleggen en stil. Want dat is wat de maatschappij je doet denken, dat dat goed is. Maar eerlijk, wat is goed? En waarom?

In je eigen bed

Slapen is een veelvoorkomend probleem bij nieuwbakken ouders, voor zowel de ouders zelf als de baby. De adviezen vliegen je om de oren, en eigenlijk wordt er overal voornamelijk geadviseerd om je baby direct alleen in zijn bedje te leggen. Want hoe eerder ze alleen leren slapen, hoe beter. Dat is goed voor ze. Maar waarom is dàt goed? Waarom is het tegenovergestelde -als je dus een baby ala mijn dochter hebt – fout?

Laten we voorop stellen dat elke baby anders is, en dat dit ook niet in elk gezin mogelijk is. Denk aan fulltime werkende ouders. Maar vanuit de natuur is het zo bepaald, dat mama de beste en veiligste slaapplek is. In een draagdoek, in je armen, op of aan je borst. Bij jou komt je baby helemaal tot rust en kunnen ze opladen. Dragen heeft ook ontzettend veel voordelen, en daar maak je je baby echt niet verwend mee. Leuk onderwerp voor een volgende blog!

Op verschillende fora’s lees ik met regelmaat de adviezen om je baby te laten huilen, na 5 minuten even aaien en troosten en dan weer laten huilen. Dit maal 10 minuten. Daarna 15 minuten. En vooral volhouden, want na een dag of 3 krijsen heeft je baby het eindelijk door. Dan slapen ze ineens heel goed op zichzelf en huilen ze niet meer. Wat mij voornamelijk tegen staat is dat die adviezen gegeven worden door onder andere het consultatiebureau of slaapcoaches. Dé plek waar (jonge) nieuwbakken ouders advies komen vragen, en vertrouwen op de vakkundigheid. Dat maakt mij best verdrietig, want je baby laten huilen is alles behalve (wetenschappelijk bewezen) goed.

Laten huilen

Als ik op Instagram dus weer eens praat over mijn dochter haar nachtelijke taferelen, lees: 6 nachtvoedingen, krijg ik van alle kanten berichten met tips. Super lief natuurlijk dat mensen meedenken, maar de tips die ik krijg komen altijd neer op laten huilen. Gecontroleerd of gewoon compleet negeren. Geen van alle staat mij aan en geen van alle zal ik ooit toepassen. Een baby is zo ‘geprogrammeerd’ dat als zij genegeerd worden bij langdurig huilen, ze stoppen omdat het lichaam denkt dat er gevaar dreigt. Niemand hoort ze, en om te overleven houden ze zich koest. Het lichaam gaat oververmoeid van het huilen in overlevingsmodus en gebruikt zijn energie enkel voor hetgeen dat van levensbelang is. Daarbij huilt een baby nooit zomaar, en hebben zij gewoon veel behoefte aan contact. Geborgenheid. We zijn toch nog niet vergeten dat ze 9 maanden in een warme buik hebben gezeten, met mama’s hartslag voortdurend om zich heen?

“Waarom is het fout dat mijn baby dicht tegen mij aan wil slapen? Haar veiligste plekje, haar voedingsbron…”

Alleen daarom al heb ik de keuze gemaakt om mijn dochter niet te laten huilen. Uiteraard ligt ze wel eens in de box te drammen, en ben ik nog ergens mee bezig of zit ik op het toilet, maar ook daarna pak ik haar weer op. En dat is dus precies zo met slapen. Ze slaapt in mijn armen, al zes maanden. Heel af en toe lukt het om haar naast mij in bed te kunnen laten slapen, maar in de meeste gevallen beland ze alsnog dicht tegen mij aan. En waarom, waarom is dat fout? Waarom is het niet goed als ze bij haar veiligste plekje wil slapen? Bij haar voedingsbron. Waarom laat de maatschappij -en helaas ook veel artsen en coaches- ons denken dat een baby daar niet hoort te slapen? Dat dat niet goed is. Of dat dat niet mag. Dat ze dan nooit op zichzelf kunnen slapen. Dat ze dan verwend worden. Waarom toch?

Inlezen

Moeder Natuur (en God, als je daar in geloofd) heeft ons, vrouwen, zo gemaakt dat wij de veiligste slaapplek voor baby’s zijn. Onze borstkas reguleert de temperatuur van je baby (ja echt!) en je baby kan jou voortdurend waarnemen. Jouw geur, jouw hartslag, jouw ademhaling zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel. Iets waar ze op latere leeftijd ook alleen maar de vruchten van plukken! Door je kind ten alle tijden te horen en zijn behoeften te voldoen kunnen zij een sterk zelfvertrouwen opbouwen. En uiteraard ben ik mij er van bewust dat ik hier wat makkelijker in kán zijn, omdat ik altijd bij mijn dochter ben. Maar toch. Ik wilde dit even kwijt.

Elke moeder zal doen wat zij wil doen, hoe zij wil opvoeden. En dat is absoluut je goedrecht. Echter kan een beetje informatie geen kwaad. Het verbaasd mij soms wel hoe makkelijk iedereen van alles aanneemt, zonder zichzelf er in te verdiepen. Je kan je altijd eerst een beetje inlezen. Deze blog is dan ook niet ten nadele van moeders die wel aan slaaptraining doen, nogmaals, het is jouw goedrecht om je kind op te voeden zoals jij wil. Dit is enkel mijn eigen visie en mening, die ik heb opgedaan nadat ik mij heb ingelezen over slaaptraining en de gevolgen van het laten huilen. En natuurlijk de voordelen van het dragen en samen slapen. Die zijn alleen maar veelbelovend. Ze zijn maar heel even klein. En zolang mijn baby mij nodig heeft, zal ik haar vast houden.


Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant

Welkom op A Little Bit Pregnant

Even voorstellen

Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. Mijn naam is Kyra, een jonge mama van twee wondertjes die wij mochten omarmen na een pittig fertiliteitstraject. Samen met mijn man en onze hond vormen wij een gezin van 5 in Zwolle. A Little Bit Pregnant© is begonnen in het teken van onvruchtbaarheid en fertiliteitsbehandelingen, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Daarnaast bespreek ik onder andere taboes rondom het ouderschap en deel ik zoveel mogelijk over mijn chaotische doch heerlijke leven als jonge moeder. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Socials

BabyBaby
×