Laatste blogs

Subscribe & Follow

Categories

Social media, de wc-pot van het internet

10 maart, 2020

Social media, de wc-pot van het internet

10 maart, 2020

Negatieve reacties, het hoort er helaas bij. Zeker op social media krijg je, als momblogger, regelmatig te maken met haat comments van de zogeheten moedermaffia. Jammer en vaak nergens voor nodig, vind ik. In deze blog neem ik jullie mee in de andere kant van het bloggen. Want dit verpest het, en maakt social media de wc-pot van het internet.


Schapengedrag

Onlangs postte ik op Mamaplaats een nieuwe blog, over de geboorte van Chloë. Een blog waar ik heel lang over heb geschreven, mijn hele hart en ziel in gaf en waar ik 2 maanden over heb getwijfeld of ik het wel ter sprake moest brengen. Voor mij was het een zeer traumatische ervaring, en ook die kant wil ik laten zien. Niet zozeer voor mezelf, maar voor de moeders met soortgelijke ervaringen. Het kan soms zo bevrijdend zijn om te lezen dat je niet de enige bent. Dat er over gepraat mag worden, dat jouw emoties en gevoelens er toe doen.

Helaas werd mijn blog niet door iedereen gewaardeerd, en kreeg ik nog geen uur later al berichten van anderen dat er vervelende reacties onder stonden. Mijn zus en moeder, waar ik tevens al bijna een jaar geen contact meer mee heb, hadden gereageerd. En niet zo netjes ook. Dat was ook niet de eerste keer, maar het blijft vervelend. Zeker als er al een hele tijd geen contact is en ze dus geen idee hebben waar ze over praten. Leuk onderwerp voor een ander artikel!

“En daar gaat het altijd fout, men ziet een foto en denkt meteen je hele leven te kennen”


Door die reacties ontstond er schapengedrag en bleven mensen naar reageren. Mensen die ik niet ken, die mij niet volgen en het belangrijkste nog: mensen die er niet bij waren! Want dat is wat altijd gebeurd op social media, je reageert aan de hand van wat jij ziet. Wat die persoon wilt dat jij ziet. Meer niet. En daar gaat het altijd fout, want men denkt aan een foto of een blog je hele leven en situatie te kennen. Onder de post had ik al gereageerd met wat uitleg, maar hoe belachelijk is het dat ik mij moet verantwoorden tegenover een handje vol vreemdelingen, die het er niet mee eens zijn…?

Oordelen

Nu is social media ook echt wel een vertekend beeld van iemands leven. Juist omdat je kunt delen wat je wilt, en je niet 24/7 live footage op je pagina hebt staan. Echter begrijp ik dan nooit waarom men niet even kan bedenken dat het leven achter de schermen heel anders is, ook bij henzelf. Veel Instagrammers, waaronder ik ook, doen hun uiterste best om de puurste en echtste beelden te delen maar ook die Instagrammers laten delen voor zichzelf. En terecht!

Waar ik heen wil met deze blog is dat je nooit kunt oordelen aan de hand van een foto, video of blog. Ook ik deel niet alles, zo houd ik bijvoorbeeld financiën voor mijzelf omdat dit ook totaal niet bij mijn concept past. Maar had ik in mijn bevallingsverhaal het deel van Chloë haar geboorte ook vrijwel geheel weggelaten. En dat is met wel meer dingen zo. Het voelt niet altijd juist om iets te delen, of soms moet ik het eerst even zelf verwerken of accepteren alvorens ik het kan delen. En daar zal ik echt niet de enige in zijn!

“Veel volwassen moeders op social media missen de normen en waarden, of ze vertikken het te gebruiken. Geef het goede voorbeeld”

Wat ik heb geleerd in het afgelopen jaar als blogger en social media influencer (wat een kak woord) is dat je moet oppassen met wat je zegt of reageert. Probeer je eerst in andermans situatie in te leven, en houd altijd in je achterhoofd dat vaak maar een derde van het hele verhaal wordt gedeeld. Oordelen is zo makkelijk van achter een schermpje, maar weet dat je er mensen ook enorm pijn mee kunt doen! Zeker met verhalen als bijvoorbeeld Chloë haar geboorte. Dat ligt al zo gevoelig, het is echt niet nodig om het dan erger te maken.

Tot slot

Mijn opa leerde mij altijd: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. En ik denk dat veel (volwassen moeders) op social media die normen en waarden missen. Of niet gebruiken. Er is al zoveel haat in de wereld, laten wij nou onderling voor wat meer vrede zorgen door elkaar een beetje liefde te geven. Kleine moeite, en het siert je veel meer. Die hele moedermaffia is zo anno 2019. Geef het goede voorbeeld!

Wil je meer van ons zien? Volg ons dan op Instagram voor dagelijkse updates. Tot kijk!

Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant

Welkom op A Little Bit Pregnant

Even voorstellen

Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. Mijn naam is Kyra en met mijn 22 jaar ben ik een jonge mama van ons wondertje Chloë Isabel, die wij op 5 januari 2020 mochten omarmen. Samen met mijn man en honden vormen wij een gezin van 5 in Zwolle. A Little Bit Pregnant© is begonnen in het teken van onvruchtbaarheid, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Daarnaast bespreek ik taboes rondom het ouderschap, en deel ik zoveel mogelijk over mijn chaotische doch heerlijke leven als jonge moeder. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Socials

BabyBaby
×