Laatste blogs

Subscribe & Follow

Categories

Veilig samen slapen met de Treppy co-sleeper ledikant

20 september, 2020

Veilig samen slapen met de Treppy co-sleeper ledikant

20 september, 2020

Een tijdje terug heb ik in mijn stories op Instagram al het één en ander gedeeld over samen slapen. Dit kan op verschillende manieren, samen slapen is een breed begrip. Je hebt rooming in, dan slaapt je kindje bij jou in de kamer maar in een apart bedje. Dan heb je co-sleepen, daar ga ik in deze blog meer over vertellen. En bedsharing, dat kan natuurlijk ook nog. Dan slaapt je kindje bij jou in bed (en gebeurd hier nog steeds grotendeels)

Cosleeper

Onze dochter heeft eigenlijk altijd bepaald waar ze sliep. Ik heb er nooit een strijd van gemaakt. Sinds haar geboorte sliep ze bij mij in bed, eigenlijk altijd in mijn armen. Als je borstvoeding geeft ben je zo goed afgestemd op je kindje, en je kindje op jou, daar ga je echt niet bovenop liggen. Maar uiteindelijk gaat je kindje wel rollen, tijgeren, kruipen. Ze is nu dus op die leeftijd. Die blijft niet meer stil in mijn armen liggen ’s nachts. En puur wegens mijn eigen angst dat ze uit bed valt, onder de lakens terecht komt of juist mijn man er op rolt: hebben we nu de Treppy co-sleeper in ledikant formaat. Wát. Een. Uitkomst!

Onze nachten zijn sinds dien zoveel relaxter, ik slaap rustiger omdat ik weet dat ze veilig ligt en zij slaapt er wonder boven wonder ook prima in. Een co-sleeper geeft toch de nabijheid van het bedsharen, maar biedt voor mij minder zorgen omdat ze in een eigen bedje ligt en dus niet kan vallen of onder lakens terecht kan komen met haar gerol en gedraai. De Treppy co-sleeper was overigens super makkelijk in elkaar te zetten, heeft de mogelijkheid om de zijkant omhoog te trekken en is door de wieltjes er onder (optioneel) mega snel te verplaatsen. En de levering? Bizar snel. Dikke pluspunten daarvoor dus!

Waarom zou je samen slapen?

Sja, op Instagram schreef ik toen ook al dat je in principe als eerste argument kunt stellen dat geen enkel zoogdier haar jongen alleen laat slapen. Het is heel natuurlijk om met je roedel samen te slapen, en wij als volwassen mensen willen toch ook samen met onze partner slapen? Als ik aan mensen vraag waarom ze het fijn vinden om met hun partner te slapen zijn de antwoorden veelal: liefde, warmte, gezellig, geborgen, veilig, rust. Waarom geldt dat dan voor je kindje niet? Kinderen zoeken ook die warmte, geborgen- en veiligheid op. En ja, dat is nou eenmaal bij mama. Het is soms erg vermoeiend en ik kan mij heel goed voorstellen dat er ouders zijn die het niet willen omdat ze rust willen. Voor mij ligt dat iets genuanceerder. Ik ben van mening dat je 24 uur per dag ouders bent. En dan dus óók ’s nachts je kindje zijn/haar behoeften moet voldoen. Maar, ik zal even wat wetenschappelijk bewezen feitjes opsommen. Waarom is samen slapen zo gezond?

 • Het bevordert de hechting tussen ouder(s) en kind;
 • Verkleint de kans op wiegendood;
 • Verkleint de kans op een postnatale depressie;
 • Bevordert de nachtrust omdat je je bed niet uit hoeft;
 • Betere mentale én fysieke ontwikkeling van je kind;
 • Verminderd stresslevels bij moeder en kind;
 • Bevordert de borstvoeding;
 • Geeft een veilige basis en zorgt niet voor onzelfstandige kinderen.
Wij toch ook niet?

Nu zijn de meningen over samen slapen ontzettend uiteenlopend en is dat natuurlijk ook helemaal prima. Deze blog is niet bedoeld om vingers te wijzen of je een keuze opleggen. Het is wel goed om te informeren, zeker omdat er nog weinig informatie bekend is over samen slapen. Veel ouders denken dat het ongezond is als je kindje waakt, terwijl dit -naast dat het heel natuurlijk is- juist heel veilig is. Een baby moet alles nog leren, organen moeten goed uitrijpen en de hersenen zijn constant in groei en ontwikkeling. Door samen te slapen bevorder je die groei en ontwikkeling alleen maar positief. De kans op wiegendood wordt aanzienlijk kleiner, omdat je baby jouw ademhaling hoort en hier continu door geprikkeld wordt om zelf ook te blijven ademen. En wie wil nou helemaal alleen, in een stille en donkere kamer liggen? Wij toch ook niet?

Nu kan ik mij ook goed voorstellen dat er genoeg ouders zijn die het maar eng vinden om het bed te delen met hun baby. Zeker als je flesvoeding geeft, zou ik dit ook niet sterk aanraden. Een moeder die borstvoeding geeft is beter afgestemd op het slaapritme van haar baby (iets met hormonen) en waakt hierdoor sneller. Toch kan samen slapen met een cosleeper ook heel fijn zijn. Het bied nagenoeg dezelfde nabijheid, conform en warmte. Je zou kunnen starten met een wieg formaat, maar een ledikant kan uiteraard ook prima.

Tips voor bedsharing

Mocht je nou wel je bed willen delen, dan begrijp ik ook dat heel goed. Ik slaap met zoveel liefde en plezier samen met mijn dochter. Het voelt fijn, vertrouwd, veilig en natuurlijk. Hierbij dan wat tips om je bed veilig te maken voor je baby:

 • Schuif bij voorkeur je bed tegen de muur aan, dan rolt je baby niet uit bed;
 • Gebruik ipv een dekbed een laken, en houd deze tot je middel;
 • Leg je baby in een slaapzakje maar kleed je baby niet te warm aan. Jouw lichaam geeft veel warmte af;
 • Haal kussens, lakens etc rondom je baby weg, en leg je arm onder je eigen kussen zodat deze niet verschuift;
 • Ga in de maternale houding liggen: op je zij met je benen opgetrokken en je arm dus onder je kussen. Je baby ligt op zijn rug, met zijn hoofdje op borsthoogte, tussen jouw opgetrokken benen en arm in. Je andere arm kan je over je baby heen leggen;
 • Super stom, maar ga het toch zeggen: geef borstvoeding.
De maternale houding

Met bovenstaande tips kom je al een heel eind. Veilig samen slapen kan écht. Co-sleeper of bij je in bed. Je plukt er straks alleen maar de vruchten van. En zeg nou zelf, stiekem is het heerlijk om dat warme lijfje tegen je aan te hebben of naast je te zien liggen!

Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant

Welkom op A Little Bit Pregnant

Even voorstellen

Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. Mijn naam is Kyra, een jonge mama van twee wondertjes die wij mochten omarmen na een pittig fertiliteitstraject. Samen met mijn man en onze hond vormen wij een gezin van 5 in Zwolle. A Little Bit Pregnant© is begonnen in het teken van onvruchtbaarheid en fertiliteitsbehandelingen, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Daarnaast bespreek ik onder andere taboes rondom het ouderschap en deel ik zoveel mogelijk over mijn chaotische doch heerlijke leven als jonge moeder. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Socials

BabyBaby
×