Laatste blogs

Subscribe & Follow

Categories

Wasbare luiers, alle voordelen en weetjes op een rijtje

24 juni, 2020

Wasbare luiers, alle voordelen en weetjes op een rijtje

24 juni, 2020

Yes, daar is ‘ie dan. Mijn beloofde blog met mijn ervaring over de wasbare luiers van Billie Wonder.

We hebben de afgelopen weken verschillende soorten mogen uittesten, en ik was direct verkocht. Daar waar ik eerst nog dacht dat het wellicht meer werk zou zijn dan met een wegwerp luier, was ik verbaasd dat dit absoluut niet het geval is!

In tegenstelling tot kan je zelfs kiezen voor alles in één wasbare luiers, en het enige verschil met wegwerp is dat deze de wasmachine in kan en beter voor het milieu is. Het aan en uittrekken is precies hetzelfde. En wassen moeten we toch wel, dus die ene extra voorwas die je draait is ook niet waarvan je zegt: poeh poeh wat een werk.

De keuze is reuze, en er is voor ieder wat wils. De één vindt het tweedelig systeem prettiger, de ander gaat liever voor pocketluiers. Er is genoeg om te kijken wat bij jou past, en ik denk oprecht dat wasbare luiers bij iedereen past. Ook als je vooraf denkt van niet. Mijn sceptische man is ook enthousiast, maar hij hoeft dan ook niet te wassen ;-)

Voordelen en weetjes

Het leek mij leuk om even wat voordelen en weetjes op te sommen. Ik vind de wasbare luiers zo leuk en ben er oprecht heel erg enthousiast over! Hopelijk kan ik meer van jullie zo enthousiast krijgen, en werken we samen aan een betere toekomst met veel minder afval, zachtere baby billetjes en een vollere portemonnee (wie wil dat nou niet!?)

Het is niet vies

Hoewel ik de gedachtegang enigszins kan begrijpen, wil ik die wel meteen uit je hoofd toveren. Het is namelijk ècht niet vies! Stel je voor dat je elke dag je onderbroek weggooit. Want daar komt het eigenlijk op neer met wegwerp luiers. Wassen doe je met een aparte voorwas, om de urine en borstvoedingspoep weg te spoelen. Bij echte ontlasting gebruik je inlegvellen, zodat je het kan opvangen en daarna kan weggooien. Na de voorwas is alle urine uit de luiers gespoeld en kan je een normaal programma draaien -liever geen eco programma- met eventueel nog andere was erbij, (wel zo duurzaam) op 40 of 60 graden.

Beter voor de billetjes

Omdat er geen chemicaliën in toegevoegd zitten kan je gegarandeerd zachte baby billetjes verwachten. Zo hebben veel baby’s met wegwerp luiers last van de welbekende luieruitslag, door de chemische stoffen die in de luier en pulp zitten. Met wasbare luiers is dit niet het geval, en zul je ook geen last meer hebben van kapotte billetjes.

Kindjes worden vaak sneller zindelijk

Je bent dus veel sneller uit de luiers! Veel kindjes voelen wat er gebeurd in de luier, waardoor ze sneller door hebben wanneer ze moeten poepen of plassen.

Beter voor het milieu

Deze is algemeen bekend denk ik. De productie, het afbreken en het vervoeren van de wegwerp luier is ontzettend slecht voor het milieu. Stel je voor dat je kindje gemiddeld 6 luiers op een dag draagt, voor gemiddeld drie jaar lang. Dan gooi je in de luierperiode dus 6570 luiers in de prullenbak! Dat is behoorlijk veel. De hoeveelheid stroom en water die je wasmachine verbruikt om je wasbare luiers te wassen, is vele malen minder. Voor mij is dan de keuze snel gemaakt.

Ze zijn mega schattig

En als je daar niet van houdt, is de keuze in effen of neutrale witte kleuren ook groot genoeg. Maar stiekem word ik wel erg blij van die kleurtjes en printjes. Verschonen is nog nooit zo leuk geweest en mijn ochtendhumeur wordt meteen gedimd. Gotta love it!

Het is veel goedkoper

Om even terug te komen op die beloofde vollere portemonnee: wasbare luiers zijn veel goedkoper. Uitgaand van die 6570 wegwerp luiers die je gebruikt, komt dat neer op een bedrag van gemiddeld €1300 (vanuitgaande dat één wegwerp luier €0,20 kost). Met wasbare luiers kan je het zo duur en gék maken als je zelf wil, hier kan je de samengestelde pakketten bekijken en flink besparen!

Om het helemaal af te maken

Naast wasbare luiers, zijn er ook wasbare billendoekjes. Super handig als je helemaal afval- en chemicaliën vrij je baby(‘s) wil verschonen. De doekjes kunnen, net als de luiers, mee in de voorwas en daarna op het normale programma. Ook hier bespaar je enorm veel knaken mee! Billendoekjes zijn ook zeker niet goedkoop, en die kleine smeerpoetsen jassen ze er doorheen.

Tot slot

Mijn voorkeur gaat uit naar het tweedelige systeem, ik vind de voorgevormde luier met een overbroekje heel fijn werken. Voor de nacht gebruik ik extra boosters, zeker vooraan omdat mijn dochter een buikslaper is. En dan in plaats van een waterdicht overbroekje gebruik ik het wolbroekje. Dit omdat wol ademt, koelt of juist warm houdt en zelfreinigend is.

Mijn wasroutine had ik al een beetje verklapt, maar zal ik nog even uitgebreider uitleggen. De waszak met de luiers gaat de wasmachine in, deze zet ik op een koud programma van 30 minuten. Bij ontlasting gooi je het inlegvel in de prullenbak, bij borstvoedingspoep kan de luier gewoon mee de wasmachine in. Na deze voorwas, gooi ik er normale was bij en draai ik een normaal wasprogramma van 60 graden. Deze duurt bij ons 1 uur en 45 minuten. Na de was vis ik de luiers er tussen uit, deze hang ik op. De meeste luiers mogen wel in de droger, maar net zoals met kleding gaat de kwaliteit dan sneller achteruit. Ik wil zo lang mogelijk van deze luiers genieten en ophangen is wel zo duurzaam ;-) Dit hoef je overigens niet meteen te onthouden allemaal. Als je luiers besteld krijg je er een super handige kaart met wasvoorschriften bij.

Mocht je na deze blog nog door de bomen het bos niet meer zien, geeft niks! Het is een hele andere wereld, eentje die niet veel gewend zijn. Tegenwoordig is wegwerp zo ‘normaal’, dat veel niet eens wisten dat wasbaar nog bestond. Ik hoop hiermee wel genoeg informatie te hebben gegeven om jullie nieuwsgierig te maken. En voor die nieuwsgierige: Billie Wonder geeft ook hele informatieve online workshops, waar je alles leert en al je vragen kunt stellen! Mocht je meteen een (proef)pakket willen aanschaffen, heb ik een hele leuke aanbieding voor je. Als je de code kyraxbillie10 gebruikt krijg je 10% korting!

Nou, ik ga mijn billiewonderkontje weer even verschonen. Lijkt het jullie leuk om een foto met jullie aankopen bij Billie Wonder te delen? Als je ons tagt op Instagram kan ik je bericht reposten! Tot snel,

Liefs Kyra

Helaas nog geen reacties. We vinden je erg lief als je de eerste bent!

Laat een reactie achter

Welkom op A Little Bit Pregnant

Welkom op A Little Bit Pregnant

Even voorstellen

Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. Mijn naam is Kyra, een jonge mama van twee wondertjes die wij mochten omarmen na een pittig fertiliteitstraject. Samen met mijn man en onze hond vormen wij een gezin van 5 in Zwolle. A Little Bit Pregnant© is begonnen in het teken van onvruchtbaarheid en fertiliteitsbehandelingen, en zo is mijn naam ook ontstaan. Een klein beetje zwanger, door de hormonen, door de wens, door de behandelingen. Daarnaast bespreek ik onder andere taboes rondom het ouderschap en deel ik zoveel mogelijk over mijn chaotische doch heerlijke leven als jonge moeder. Heel veel leesplezier!

Kyra Elgersma

Socials

BabyBaby
×